Njemačko gospodarstvo vrlo blizu stagnacije

Vladino izvješće

Njemačko gospodarstvo porast će u ovoj godini 0,2 posto, prognozirala je u srijedu vlada u godišnjem izvješću, izmijenivši prognozu o 0,4-postotnom padu aktivnosti.

Nakon općenito pozitivnog trenda u drugoj polovini prošle godine gospodarsk aktivnost bi se trebala “ohladiti” u 2023. zbog šoka koji su izazvale visoke cijene energije i podizanje kamatnih stopa, ističe ministarstvo u izvješću.

Prognoza je ipak bolja no što je vlada prognozirala u listopadu budući da je pad aktivnosti na kraju 2022. bio blaži i kraće je trajao no što se očekivalo zahvaljući državnim subvencijama kompanijama i kućanstvima i prilagodbi cijena energenata, uz smanjenje potrošnje plina, tvrde.

Zahvaljujući u prvom redu “dosljednim potezima države” stvoreni su uvjeti za upravljanje krizom, dodaju

Projekcija za 2023. “suzdržano” je optimistična, naglasio je u izvješću ministar Robert Habeck.

“U svakom slučaju, ne naziru se znakovi izrazite recesije, koju su mnogi promatrači dugo smatrali neizbježnom”, dodao je ministar.

Ministarstvo ipak upozorava na brojne stresne čimbenike, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i njezine gospodarske posljedice, slabo globalno gospodarstvo, kao i trajno visoke cijene energije i inflacija u usporedbi s razinama prije krize.

Prognoza gospodarskog rasta u 2024. snižena je pak s 2,3 na 1,8 posto, pokazuje izvješće.

Inflacija je lani iznosila 7,9 posto i bila je osjetno viša nego u 2021., zbog skoka cijena energije i hrane.

U ovoj godini rast cijena trebao bi usporiti na šest posto, uz podršku vladinih mjera ograničavanja rasta cijena energije. Još značajnije usporavanje inflacije vlada očekuje u 2024., uz prognoziranu stopu inflacije od 2,8 posto.

You may also like