Njemačko gospodarstvo u najlošijem stanju od 1990. godine

Analiza Ifo instituta
Njemačka poslovna klima potonula je u ožujku na najnižu razinu od 2009., izvijestio je u srijedu ekonomski institut Ifo, predviđajući veliki pad aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa.

Konačni rezultati istraživanja za ožujak pokazuju da je indeks poslovne klime u ožujku pao gotovo 10 bodova u odnosu na veljaču, na na 86,1 bod, objavio je Ifo.  Ovo je najveći pad od ujedinjenja Njemačke i najniža vrijednost (indeksa) od srpnja 2009., objavio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Znatno je lošija i ocjena aktualnog stanja u poslovanju. U uslužnom sektoru indeks poslovne klime zabilježio je najoštriji pad otkada je Ifo 2005. godine počeo prikupljati podatke.  U industriji i energetici pao je na najnižu razinu od kolovoza 2009. godine.

Njemačko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti od pet do 20 posto, ovisno o trajanju blokade koju je izazvala pandemija, kažu u Ifo institutu. Vlada procjenjuje da će se zbog epidemije bruto domaći proizvod ove godine smanjiti oko pet posto.nancial crisis in 2009.

You may also like

0 comments