Njemačko gospodarstvo suzdržano

Početak godine
Njemačko gospodarstvo “suzdržano” je započelo 2019. godinu, osobito u industrijskom sektoru, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo gospodarstva.

“Gospodarski razvoj u Njemačkoj ušao je u burno razdoblje zbog većeg rizika i nesigurnosti u vanjskoj trgovini”, konstatira ministarstvo u najnovijem mjesečnom izvješću.

“Zato će bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu vjerojatno u najboljem slučaju tek umjereno porasti”, procjenjuju u ministarstvu.

Optimizam ne ulijevaju ni najnovije prognoze dva prominentna njemačka istraživačka instituta, koji su danas snizili procjene rasta aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu u 2019. godini.

U Institutu za gospodarska istraživanja (Ifo) sada procjenjuju da će zbog krize u industrijskom sektoru tempo rasta usporiti na 0,6 posto. Time su gotovo prepolovili početnu procjenu.

Industrijska proizvodnja „uglavnom neće uspjeti djelovati kao gospodarski motor u 2019. godini”, rekao je viši ekonomist u Ifo-u Timo Wollmershaeuser.

Svjetska potražnja za njemačkim proizvodima i dalje će usporavati paralelno slabljenju tržišta diljem svijeta. „No, domaći su pokretači i dalje netaknuti”, dodao je Wollmershaeuser.

I Njemački institut za gospodarska istraživanja (DIW) revidirao je projekcije rasta, s 1,6 na jedan posto.

„Njemačko gospodarstva solidno će rasti i u 2019. i u 2020. godini. Međutim, u cjelini gledano, gospodarstvo zamjetno usporava”, konstatiraju u DIW-u.

Prošlog je tjedna Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) revidirala je svoje projekcije rasta najvećeg europskog gospodarstva s 1,6 na samo 0,7 posto.

Njemačka vlada je također snizila svoje prognoze.

U Ifo-u ipak drže da će posustajanje biti kratkog vijeka. Tako su povisili projekcije za 2020. godinu s 1,6 na 1,8 posto. I u DIW-u procjenjuju da će njemačko gospodarstvo iduće godine porasti 1,8 posto.

„Trenutne teškoće u njemačkoj proizvodnji vjerojatno će biti prevladane tek postepeno”, rekao je Wollmershaeuser.

Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen (VW) planira do 2023. ukinuti i do 7.000 radnih mjesta u administraciji u sklopu nastojanja da u idućim godinama ostvari značajne uštede na troškovima.

Automatizacijom mnogih rutinskih poslova VW se namjerava riješiti između 5.000 do 7.000 radnih mjesta u administraciji. Cilj je povećati zaradu za 5,9 milijardi eura godišnje, objavila je kompanija.

Iz VW-a kažu da će umirovljenja pomoći u apsorpciji dijela gubitaka, najavljujući ujedno otvaranje dodatnih 2.000 radnih mjesta otvoreno u tehničkom razvoju.

Materijalni troškovi i obveze prema zaposlenicima bit će smanjeni za 15 posto, napominju.

“Mjere iz programa poboljšanja zarade omogućit će našem brendu da postigne konkurentnu razinu povrata od šest posto u 2022. godini”, kazao je član uprave Arno Antlitz.

U VW-u žele ušteđena sredstva iskoristiti “za osposobljavanje kompanije za električno i digitalno doba”, kazao je Ralf Brandstaetter, glavni operativni direktor u brendu VW.

Po njegovim riječima, u iduće se tri godine očekuje približno 11 tisuća upražnjenih radnih mjesta budući da će generacija rođenih od početka do sredine 1960-ih otići u mirovinu.

Čelnik radničkog vijeća u VW-u Bernd Osterloh istaknuo je pak da je kompanija dosad uskraćivala pravo postupnog umirovljenja, odnosno smanjenja radnih sati prije konačnog odlaska u mirovinu, zaposlenicima rođenima poslije1961. godine, iako su mnogi to očekivali nakon dugog i teškog radnog vijeka.

Upozorio je također da kompanija ne bi smjela primjenjivati dvostruke kriterije, tretirajući radnike u proizvodnji drugačije nego one u administraciji. Podsjetio je i na postojeći sporazum o jamčenju zaposlenja do 2025.

Postupno ili djelomično umirovljenje mora biti dogovoreno između poslodavca i zaposlenika, istaknuo je čelnik VW-ova radničkog vijeća.

Izvješća u kojim se špekulira o mogućim ukidanjima radnih mjesta u VW-u pojavila su se u medijima prošlog tjedna, podsjeća Dpa.

VW je već 2016. s radničkim vijećem usuglasio ključnu inicijativu o daljnjim uštedama, kojom su do 2020. planirane uštede troškova od 3,7 milijardi eura. Taj gigant automobilske industrije odlučio je globalno ukinuti 30 tisuća radnih mjesta, od čega 23 tisuća u Njemačkoj.

Do sada je u sklopu te inicijative ukinuto oko 6.300 radnih mjesta, piše dpa.

U drugim su pak segmentima, poput razvoja softvera, zacrtali tisuće novih radnih mjesta, podsjeća njemačka novinska agencija.

You may also like

0 comments