Njemačko gospodarstvo juri prema recesiji

IFO institut
Njemačka poslovna klima snažno je pogoršana u ožujku zbog epidemije koronavirusa, izvijestio je ekonomski institut Ifo, ocjenjujući da najveće europsko gospodarstvo ubrzano klizi u recesiju.

Preliminarni rezultati istraživanja u ožujku pokazuju da je indeks poslovne klime pao za 8,3 boda u odnosu na prošli mjesec, na 87,7 bodova, što je najveći pad od 1991. godine,izvijestio je Ifo.Istraživanje je provedeno između 2. i 18. ožujka, a preliminarni rezultati baziraju se na oko 90 posto odgovora anketiranih. Konačni podaci bit će objavljeni 25. ožujka.

Prema povoljnom scenariju, koji predviđa blaži pad industrijske proizvodnje, BDP bi ove godine trebao pasti 1,5 posto. Lošiji se pak bazira na značajnijem smanjenju proizvodnje i predviđa mogući pad BDP-a i za šest posto, navodi Fuest.

U prosincu prošle godine ifo je za ovu godinu prognozirao 1,1 postotni rast. Zasebno je institut DIW danas priopćio da će epidemija koronavirusa silno utjecati na njemačko gospodarstvo najmanje sljedeća dva tromjesečja.

Prema njihovim procjenama koje polaze od pretpostavke o naglom padu aktivnosti i podjednako snažnom oporavku krajem godine, BDP bi se ove godine trebao smanjiti 0,1 posto. Recesija bi ipak mogla biti i puno dublja ukoliko nesigurnost među kompanijama i potrošačima zbog koronavirusa potraje, priopćio je DIW.

You may also like

0 comments