Njemačko će gospodarstvo zaroniti više od 12 posto

Analiza IFO
Njemačko gospodarstvo past će u drugom tromjesečju 12,2 posto, procijenio je u utorak ekonomski institut iIfo a ministar gospodarstva razmatra osnivanje fonda za pomoć ugostiteljstvu zbog razornog utjecaja pandemije koronavirusa.

Najveće europsko gospodarstvo u prvom se tromjesečju smanjilo za 1,9 posto, objavio je njemački insititut za ekonomska istraživanja.

Za drugi kvartal predviđaju pad od 12,2 posto na temelju podataka kompanija o iskorištenosti kapaciteta. U cijeloj 2020. godini aktivnosti će se smanjiti 6,6 posto, izračunali su, predviđajući povratak stopama rasta iz razdoblja prije koronakrize krajem iduće godine. “Nećemo se vratiti na stanje kakvo je bilo prije situacije s koronom do kraja 2021. godine”, kazao je u priopćenju čelnik Ifova odjela za ekonomske prognoze Timo Wollmershaeuser.

To znači da će aktivnosti u idućoj godini porasti 8,5 posto, dodao je Wollmershaeuser.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier odvojeno je danas izjavio da će vlada možda morati uspostaviti fond za pomoć ugostiteljskom sektoru potraje li karantena zbog koronavirusa dulje nego što se očekuje.

Vlada je ugostiteljstvu osigurala kredite i programe skraćenog radnog vremena a čelnici vladajuće koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel odobrili su smanjenje poreza na dodanu vrijednost na pripremu jela na sedam posto na razdoblje od godinu dana, podsjetio je Altmaier. “Kao ministar gospodarstva, poručujem da će vlada, budemo li, suprotno očekivanjima, morali dugo čekati da se stvore uvjeti za potpuno otvaranje gospodarstva, morati iznova razmotriti pomoć”, rekao je ministar za televiziju ZDF.

“U tom će nam slučaju možda trebati svojevrstan fond za gastronomiju”, pojasnio je. Želja mi je da se restorani i smještajni objekti otvore što prije ali uvjet je sigurnost, moramo se u prvom redu pobrinuti da se infekcija ne širi, naglasio je Altmaier, a prenosi N1.

Potražnja kompanija za hitnim bankovnim kreditima naglo je poskočila u prvom tromjesečju a trend će se vjerojatno nastaviti zbog razornog utjecaja pandemije na gospodarstvo, pokazalo je izvješće Europske središnje banke (ECB).

You may also like