Njemački zeleni se protive Sjevernom toku 2

Pritisak na Ukrajinu

Njemački političar Robert Habeck, jedan od lidera stranke Zelenih, bit će zamjenik kancelara u novoj njemačkoj koalicijskoj Vladi koja će uskoro preuzeti kontrolu nad zemljom. Tijekom vikenda dao je intervju za dnevni list Süddeutsche Zeitung te se pritom posebno osvrnuo na pitanje plinovoda Sjeverni tok 2. Poručio je kako je taj projekt nastao s ciljem “stvaranja pritiska na Ukrajinu” te kako će nove njemačke vlasti “ponovno sagledati” isti.

Čak i njemački Zeleni osudili nove američke sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2: “Kakvi to prijatelji uvode sankcije prijateljima samo zbog poslovanja s trećom stranom? Ovaj plinovod je bio njemačka pogrešna odluka, ali njemačka – ne američka!Čak i njemački Zeleni osudili nove američke sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2: “Kakvi to prijatelji uvode sankcije prijateljima samo zbog poslovanja s trećom stranom? Ovaj plinovod je bio njemačka pogrešna odluka, ali njemačka – ne američka!
Habeck, osim što će biti zamjenik kancelara također postaje i ministar ekonomije i energetike, a to pak znači da će kontrolirati i federalno tijelo koje je nadležno za proceduru odobrenja plinovoda Sjeverni tok 2 koji je već izgrađen, ali još uvijek nije pušten u promet.

“Sjeverni tok 2 nikada nije bio isključivo projekt u domeni privatnog sektora. To je strateški projekt koji vrši pritisak na Ukrajinu te povećava ovisnost kod njemačke politike”, istaknuo je.

Podsjetimo, Sjeverni tok 2 bio je godinama u izgradnji te je kroz cijelo to vrijeme SAD vršio snažan pritisak na Berlin tražeći od Njemačke da zaustave ovaj plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku. Angela Merkel, unatoč velikom pritisku, nije ga zaustavila, no sad u Njemačkoj dolazi nova vlast koja ima puno oštriji stav prema Moskvi.

You may also like