Njemački trgovinski višak smanjen

Njemački trgovinski višak smanjen je u 2017. godini na 245 milijardi eura, s rekordnih 249 milijardi u godini ranije, pokazali su u četvrtak podaci državnog zavoda za statistiku.
Njemačka je često na udaru kritike zbog ogromnih trgovinskih viškova a novi bi podaci trebali utišati kritičare, budući da pokazuju skok uvoza za 8,3 posto u 2017. godini, na rekordnih 1.030 milijardi eura.

Poskočio je i izvoz, za 6,3 posto, dosegnuvši također rekord od 1.300 milijardi eura zahvaljujući snažnom oporavku svjetskog gospodarstva.

 “Posrijedi je klasična njemačka priča o uspjehu kada je izvoz u pitanju”, konstatira za AFP Carsten Brzeski iz ING Diba banke.

“Kritičarima će smanjenje (viška) biti daleko preskromno”, predviđa Brzeski.

Podaci iz Destatisova izvješća pokazuju da je prošle godine snažno poskočila potražnja za njemačkom robom u zemljama Europske unije, za 7,9 posto. Još je snažnije porastao njemački uvoz iz trećih zemalja, uključujući SAD, za 9,1 posto.

Druge zemlje EU-a također su prednjačile uvozom njemačke robe, te je njemački izvoz u tu skupinu zemalja poskočio 6,3 posto, na 750 milijardi eura.

Promatrači napominju da bi jači euro mogao zakočiti njemački izvoz u predstojećim mjesecima.

Analitičar ING Diba banke ne očekuje pak značajnije probleme za njemačke izvoznike iako bi jačanje eura prema dolaru moglo u određenoj mjeri negativno utjecati na njemačku bilateralnu razmjenu sa SAD-om.

Američki predsjednik Donald Trump spada među najoštrije kritičare njemačkih viškova, ocijenivši nepravednim američki manjak u razmjeni s Njemačkom.

U tome nije usamljen budući da i europski partneri Njemačke i Međunarodni monetarni fond (MMF) već dugo pozivaju njemačku vladu da više troši i ulaže kako bi potaknula potražnju i poduprla rast u drugim dijelovima svijeta. (Agencije)

You may also like

0 comments