Njemački se izvoz stabilizirao

Njemačko ministarstvo
Njemački izvoz stabilizirao se krajem trećeg tromjesečja ali će idućih mjeseci tek umjereno rasti zbog usporavanja svjetskog gospodarstva i tvrdokornih trgovinskih rizika, priopćilo je u četvrtak ministarstvo financija.

Upozoravaju ipak da ankete o poslovnom raspoloženju i industrijskim narudžbama upućuju na zaključak da će trgovinska razmjena i u predstojećem razdoblju biti prigušena. Izvozno orijentirana njemačka industrija desetljećima je bila snažan pokretač rasta najvećeg europskog gospodarstva ali u posljednje vrijeme prolazi kroz krizu zbog slabije inozemne potražnje, carinskih sporova potaknutih trgovinskom politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i poslovne neizvjesnosti zbog brexita.

Gospodarstvo pak i dalje ima podršku u osobnoj potrošnji koja se oslanja na rekordnu zaposlenost i rast plaća. Dodatno ga podupiru građevinski sektor i državna potrošnja, bilježe u ministarstvu. Njemačko je gospodarstvo jedva izbjeglo recesiju u trećem tromjesečju, bilježeći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,1 posto zahvaljujući osobnoj i državnoj potrošnji i građevinskom sektoru.

Ured za statistiku objavit će u petak detaljnije podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji će ponuditi jasniju sliku o doprinosu inozemne potražnje, državne i potrošnje kućanstava, te ulaganja u privatnom sektoru.

You may also like

0 comments