Njemački predsjednik protiv izvanrednih izbora

Frank-Walter Steinmeier teško da je bio prvi izbor kancelarke Angele Merkel za uglavnom ceremonijalnu dužnost njemačkog predsjednika, no socijaldemokrat Steinmeier mogao bi u sadašnjoj političkoj krizi bez presedana biti njen glavni adut za ostanak na vlasti.
Steinemeier se u utorak susreo s političkim čelnicima Zelenih i liberalnih demokrata (FDP) nakon što je propao kancelarkin pokušaj da sastavi tročlanu koaliciju s tim strankama. S Merkel je imao dugi razgovor u ponedjeljak.

U četvrtak će se sastati s Martinom Schulzom, čelnikom socijaldemokratske stranke (SPD), druge najveće stranke u donjem domu parlamenta, kako bi ga zatražio da u interesu države još jednom razmisli o odbijanju njegove stranke da uđe u “veliku koaliciju” s kancelarkinim konzervativcima.

Merkel je sklonija novim izborima nego manjinskoj vladi, no Steinmeier vrši pritisak na političke čelnike kako bi se izbjegli novi izbori za koje analitičari kažu da će dodatno osnažiti krajnje desnu Alternativu za Njemačku (AfD) koja je 24. rujna ušla u parlament s gotovo 13 posto glasova.

“Moje je mišljenje da bi novi izbori bili bolja opcija”, rekla je u ponedjeljak. Istaknula je da njezini planovi nisu da bude kancelarka u manjinskoj vladi te da joj je cilj izgradnja stabilne vlade “koja ne bi trebala za svaku odluku tražiti većinu”.”Nemam manjinsku vladu u svojim planovima.. Neću danas reći da nikada na to neću pristati ali sam vrlo skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje  rješenje”, kazala je.

Ovo je prvi puta da se njemački predsjednik morao aktivno uključiti u pokušaj sastavljanja nove koalicijske vlade. Arhitekti njemačkog ustava zacrtali su složen proces kako bi se spriječili česti izbori koji su dvadesetih godina prošlog stoljeća oslabili Weimarsku republiku i olakšali dolazak Adolfa Hitlera na vlast.

Ako Steinmeier ne uspije za pregovarački stol vratiti konzervativce, Zelene i FDP, ili uvjeriti njegove bivše kolege iz SPD-a da se vrate u vladu, novi će se izbori održati vjerojatno oko travnja.

SPD želi razdoblje u oporbi kako bi se obnovio nakon najgoreg izbornog rezultata od tridesetih godina prošlog stoljeća. Socijaldemokrat Steinmeier ima 61 godinu i dva puta je bio ministar vanjskih poslova. Godine 2009. nije uspio biti izabran za kancelara, ali je poslije toga pridobio naklonost njemačke javnosti kada je dao bubreg svojoj teško bolesnoj supruzi.

S Angelom Merkel je surađivao kao ministar vanjskih poslova u velikoj koaliciji SPD-a i konzervativaca 2005. do 2009., i potom od 2013. do 2017. godine. “Merkel i Steinmeier su zapravo imali dobar poslovni odnos, A sada je on na mjestu vozača”, ocjenjuje Olaf Boehnke iz konzultanstke kuće Rasmussen Global.

Njemački proizvođači automobila na putu su rekordne proizvodnje u ovoj godini, a očekuju i daljnji rast proizvodnje u 2018. godini, poduprt snažnom potražnjom u Aziji, objavilo je Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA).

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, Daimler i BMW, mogli bi “značajno” povećati proizvodnju u 2017. u odnosu na godinu ranije, na 5,6 do 5,7 milijuna vozila u Njemačkoj i na oko 10,8 milijuna u ostatku svijeta, kazao je predsjednik toga udruženja Matthias Wissmann.

“Automobilski sektor jest i ostat će tržište rasta”, poručio je Wissmann u utorak s konferencije posvećene automobilskoj industriji, posebno ističući zamah u Kini i Indiji.

“Sadašnje projekcije upućuju na zaključak da će 2018. također biti stabilna godina”, dodao je čelnik VDA, ne ulazeći u pojedinosti.

Odvojeno je Wissmann kazao da očekuje da će potražnja u Njemačkoj za električnim automobilima pokazati značajniji rast tijekom iduće tri godine budući da njemački proizvođači automobila planiraju više nego utrostručiti svoju paletu modela vozila na baterijski pogon i ‘plug-in’ hibridnih vozila sa sadašnjih 30-ak na njih gotovo stotinu.

You may also like

0 comments