Njemački mediji o sukobu Sanader – Kosor

Utjecajni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) objavljuje opširan članak o suđenjima bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. On opovrgava sve navode iz optužnica.

S bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u Zagrebu je razgovarao novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga Karl-Peter Schwarz. Na temelju toga razgovora F.A.Z. objavljuje opširan članak prenoseći da je ono što Sanader priča “u svim bitnim točkama u suprotnosti s tvrdnjama hrvatskoga Državnog odvjetništva”. Novine zatim nabrajaju pozitivne stvari koje je Sanader učinio u svojoj stranci HDZ-u i približavanju Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji.

Glede ostavke na dužnosti predsjednika hrvatske vlade i predsjednika HDZ-a Sanader kaže da je ostavku podnio zato što mu čelnici sestrinskih stranaka unutar Europske pučke stranke nisu pomogli da prestane slovenska blokada pregovora Hrvatske s Europskom unijom. “Svi su bili tu: Merkel, Barroso, Sakozy, Berlusconi, Juncker, Balkenende. Rekao sam im, molim vas, dajte Hrvatskoj neki pozitivan znak, otvorite u pregovorima neko novo poglavlje ili zatvorite jedno, u protivnom ništa ne mogu jamčiti. Ali, ništa se nije dogodilo. Nakon toga sam podnio ostavku”, citira F.A.Z. Sanadera.

Ove novine dalje prenose Sanaderove tvrdnje da je državni odvjetnik Mladen Bajić na zahtjev tadašnje predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor konstruirao optužnice protiv njega praveći pritisak na potencijalne svjedoke: “On je jednoga za drugim stavljao u istražni zatvor i ucjenjivao ih prijetnjama dugim zatvorskim kaznama, kako bi oni svjedočili protiv mene. Kod nekih mu je to uspjelo i iz njihovih izjava su sastavljene optužnice protiv mene.” Sanader također tvrdi da su u tu svrhu zloupotrebljavani i mediji kojima su “protuzakonito ali redovito dostavljane izjave ucijenjenih svjedoka”. Ta “konstrukcija laži će se prije ili kasnije srušiti”, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung Sanaderovo mišljenje, dodajući kako on vjeruje u hrvatsko pravosuđe.

Utjecajni švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung izvještava svoje čitatelje kako “Srbija predbacuje Hrvatskoj ratno huškanje”, za što je povod najava Hrvatske da svoju vojsku opremi novim balističkim raketama i reakcija srpske vlade na tu najavu. “Izjavu hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića kako njegova zemlja ima pravo na nove sustave oružja srpsko ministarstvo vanjskih poslova je u petak kritiziralo kao skandaloznu. Već tijekom vikenda je srpski predsjednik vlade Aleksandar Vučić zaprijetio protumjerama i molio SAD da spriječi daljnje naoružavanje Hrvatske”, prenosi Neue Zürcher Zeitung- (DW.de)

You may also like

0 comments