Njemački industrijski radnici proširuju štrajk zbor spora oko plaća

Njemački industrijski radnici proširuju štrajk u utorak, a očekuje se da deseci tisuća zaposlenika metalskih i inženjerskih tvrtki odložiti alat u znak podrške zahtjevima sindikata IG Metall za bolje plaće.
U vrijeme zdravog gospodarstva i rekordno niske nezaposlenosti u zemlji, najveći njemački sindikat zahtijeva povećanje plaća ove godine za oko 3, 9 milijuna radnika.

Uoči novog kruga regionalnih pregovora koji bi trebali početi u četvrtak, poslodavci su dosad ponudili 2 posto plus jednokratnu isplatu u visini od 200 eura u prvom tromjesečju.

 IG Metall pozvao je na štrajk u 143 tvrtke u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, njemačkom industrijskom središtu.

U Bavarskoj se očekuje da u štrajk krenuti zaposlenici 32 kompanije.

Od početka prošlog tjedna širom zemlje štrajku se pridružilo 15.000 radnika.

IG Metall se također zauzima za smanjenje tjednog broja sati s 35 na 28 i povratak na puno radno vrijeme nakon dvije godine za smjenske radnike i one koji se brinu za djecu i druge rođake. Poslodavci su odbili i taj prijedlog.

Pregovori između sindikata i udruga poslodavaca dogovoreni su za četvrtak u jugozapadnoj državi Baden-Wuerttembergu, gdje se, među ostalima, nalazi tvorac Mercedes-Benza Daimler te dobavljači automobilske opreme uključujući Bosch. (Agencije)

You may also like