Njemački i austrijski parlament danas raspravljaju o dogovoru s Grčkom

Austrijski parlament u petak ujutro započeo je sjednicu na kojoj će razmotriti novi paket pomoći Grčkoj a u petak bi i zastupnici njemačkog parlamenta trebali glasovati o pomoći nakon što je Grčka prihvatila teške mjere štednje kojima bi trebala izaći iz krize.

Vladajuća austrijska Socijaldemokratska stranka (SPOe) i Pučka stranka (OeVP) podržavaju paket pomoći Grčkoj, a oporba je najavila da će glasati protiv mjera. No potrebnu dvotrećinsku nazočnost za održavanje sjednice osigurali su oporbeni Zeleni, NEOS i Team Stronach. Najveća oprobena stranka Slobodarska stranka (FPOe) traži prethodno održavanje referenduma o pomoći Grčkoj, što je vladajuća garnitura odbila.

Očekuje se da će njemački parlament podržati vladu da započne pregovore o trećem paketu pomoći Grčkoj unatoč tomu što uspjeh programa dovodi u pitanje njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. Na probnim glasovanjima u četvrtak konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i njezini koalicijski partneri zajedno sa zastupnicima iz redova Socijaldekomrata imali su više nego dovoljno glasova za otvaranje pregovora.

Na glasovanju kojim će završiti rasprava Merkel bi stoga trebala dobiti dovoljnu potporu jer će i neke manje oporbene stranke također podržati pregovore. Podrška zastupnika stiže unatoč rezervama prema pomoći Grčkoj u njemačkoj i austrijskoj javnosti i vjerovanju da je sada trenutak za privremen i odlazak Grčke iz eurozone. Prema njemačkim medijima na probnom glasovanju u četvrtak u njemačkom parlamentu 48 konzervativaca glasalo je protiv pregovora, a tijekom petosatne rasprave izrečeno je mnogo sumnji u volju grčke vlade da provede reforme.

You may also like

0 comments