Njemački gospodarstvenici zagovaraju stvaranje mehanizma za insolventnost deržava

Vijeće neovisnih gospodarskih savjetnika pri njemačkoj vladi zagovara uspostavu mehanizma za insolventnost država članica eurozone kako bi se spriječile buduće krize te poručuje da bi zemljama trebalo biti omogućeno da u krajnjem slučaju napuste eurozonu.

U posebnom izvješću, objavljenom u utorak, vijeće petorice stručnjaka za gospodarska pitanja ustvrdilo je da je grčka dužnička kriza istaknula potrebu za daljnjim reformama kako bi se eurozonu učinilo stabilnijom.Uz mjere poput jačanja europske bankarske unije, u tom su vijeću također istaknuli da bi krizni alati u eurozoni trebali biti dopunjeni mehanizmom za kontroliranu insolventnost država, čime bi se klauzula o nespašavanju država novcem poreznih obveznika učinila vjerodostojnijom. “Kako bi se zajamčila kohezija monetarne unije moramo prepoznati da glasači u zemljama kreditorima nisu spremni trajno financirati zemlje dužnike”, kazao je Christoph M. Schmidt, predsjednik njemačkog vijeća gospodarskih stručnjaka.

Grčka kriza dovela je u pitanje budućnost europske monetarne unije, uz sve veću bojazan građana Njemačke u pogledu odobravanja trećeg paketa međunarodne financijske pomoći prezaduženoj Grčkoj. Takav mehanizam insolventnosti primorao bi kreditore da preuzmu gubitke u slučaju bankrota država, a uzvratno bi ulagače to potaknulo da detaljnije procjenjuju rizike država, poručili su iz toga vijeća. Također, preporuka vijeća je i da se zemljama mora ostaviti mogućnost da napuste eurozonu, ali u slučaju nakon što doista budu iscrpljene sve druge opcije. “Trajno nekooperativna zemlja članica ne bi smjela moći prijetiti opstanku eura”, napisali su stručnjaci u posebnom izvješću.

Ujedno su protiv mjera kojima bi se brzo polučio uspjeh, poput stvaranja ministarstva financija eurozone, europske sheme osiguranja za nezaposlene odnosno ekonomske vlade eurozone. “Činiti eurozonu kolektivno odgovornom za potencijalne troškove bez da se zemlje članice odreknu dijela nacionalnog suvereniteta u pogledu fiskalne i ekonomske politike – prije ili kasnije – učinilo bi monetarnu uniju nestabilnijom”, mišljenja su njemački stručnjaci.Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon što je u njemačkom listu Der Spiegel objavljeno da je Njemačka spremna razmotriti uspostavu ministra financije eurozone koji bi imao vlastiti proračun i ovlasti za podizanje posebnih poreza.

You may also like