Njemački dužnosnik odvraća američke kompanije od kupnje Deutsche Boerse

Američki burzovni operateri ne bi trebali pokušavati kupiti Deutsche Boerse, poručio je u četvrtak ministar financija njemačke savezne zemlje Hessen, nastojeći obeshrabriti potencijalne kupce nakon neuspjelog pokušaja spajanja frankfurtske i londonske burze.

“Deutsche Boerse nije samo privatna kompanija već ima i odgovornost prema državi”, izjavio je novinarima prilikom posjeta Londonu ministar Thomas Schaefer.

“Burzovni regulatori u Njemačkoj moraju u slučaju promjene vlasnika jamčiti neometani nastavak poslovanja burze bez obzira na to tko podnosi ponudu”, kazao je Schaefer. Upitan kako bi reagirao kada bi američke kompanije, poput Intercontinental Exchangea (ICE), dale ponudu za Deutsche Boerse, Schaefer je odgovorio: “Preporučio bih kolegama u Americi da to ne pokušavaju”.

Deutsche Boerse ima sjedište u financijskom centru Frankfurtu i time je u regulatornoj nadležnosti savezne zemlje Hessen, koja ima pravo veta na spajanja kompanija. Europska komisija u srijedu je blokirala spajanje London Stock Exchangea (LSE) i Deutsche Boersea zbog sumnje da bi nepovoljno utjecalo na tržišno natjecanje. “Dvije strane nisu ponudile rješenja nužna da se ublaže naše dvojbe u pogledu tržišnog natjecanja pa je Komisija odlučila zabraniti spajanje”, objavila je jučer u priopćenju povjerenica EU Margrethe Vestager.

U veljači je LSE odbio zahtjev Bruxellesa da proda većinski udjel u talijanskoj trgovinskoj platformi MTS, što je, uz prodaju francuskog ogranka klirinške kuće LCH, bio Komisijin glavni uvjet za odobravanje spajanja. U Njemačkoj su se ‘ohladili’ prema predloženom spajanju nakon što je objavljeno da bi sjedište nove kompanije bilo u Londonu a ne u Frankfurtu.

Bruxelles je 2012. godine blokirao i spajanje Deutsche Boerse i američkog burzovnog operatera NYSE Euronexta, kojeg je kasnije preuzeo ICE. Neuspjeh povezivanja frankfurtske i londonske burze potaknuo je špekulacije o novim pokušajima konsolidacije u burzovnom sektoru, napominje Reuters, navodeći medijska izvješća prema kojima Singapurska burza razmatra prilike za povezivanje s inozemnim partnerima.

You may also like