Njemački državni proračun s viškom od 24 milijarde eura

Njemačka je u državnom proračunu u 2016. godini zabilježila rekordni višak od ujedinjenja 1990. godine u iznosu od gotovo 24 milijarde eura, pokazali su u četvrtak podaci državnog statističkog ureda Destatisa.

Ukupni višak u proračunu opće države u 2016. godini iznosio je 23,7 milijardi eura, objavio je Destatis. Time je njemački proračun već treću godinu zaredom u plusu.

“Riječ je o najvećem višku koji je ostvarila opća država od njemačkog ujedinjenja 1990. godine, iskazanom u apsolutnom iznosu”, navodi se u priopćenju državnog ureda.

Mjeren udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), višak je u 2016. iznosio 0,8 posto BDP-a, izračunali su u statističkom uredu.

U 2015. godini njemačko je gospodarstvo, najveće u eurozoni, zabilježilo proračunski višak od 19,4 milijardi eura odnosno 0,6 posto BDP-a.

Prema pravilima eurozone, zemljama-članicama nije dopušteno imati proračunske deficite veće od tri posto BDP-a i obvezne su proračune u srednjoročnoj perspektivi dovesti u ravnotežu ili u plus.

Višak u proračunu savezne vlade lani je iznosio 7,7 milijardi eura i bio je manji u usporedbi s 10 milijardi eura u godini ranije, zbog golemih izdvajanja za zbrinjavanje rekordnog priljeva migranata i izbjeglica.

Odvojeno je statistički ured u četvrtak potvrdio preliminarnu procjenu rasta njemačkog gospodarstva u četvrtom kvartalu od 0,4 posto. Iz toga proizlazi da je rast u čitavoj prošloj godini iznosio 1,9 posto.

“Gospodarsku situaciju u Njemačkoj u 2016. obilježili su solidan i postojan rast, uz podršku snažne domaće potražnje”, stoji u Destatisovu priopćenju.

(Agencije)

You may also like