Njemački će konzorcij upravljati grčkim zračnim lukama

Grčka vlada odobrila je u utorak koncesije za upravljanje sa 14 regionalnih zračnih luka koji je prošle godine ishodio njemački konzorcij Fraport-Slentel. Koncesije obuhvaćaju razdoblje u rasponu od 40 do 50 godina a odobrila ih je prethodna grčka vlada da bi potom bile suspendirane u siječnju, na početku mandata vlade Aleksisa Ciprasa.

Atena je time donijela prvu odluku o privatizaciji nekoliko dana nakon što su ministri eurozone krajem prošlog tjedna odobrili novi financijski paket za prezaduženu Grčku. Odluka je objavljena je u službenom glasilu a vlada je njome de facto odobrila odgovarajuću odluku privatizacijske agencije Taiped. A U studenom 2014. njemački operater Fraport priopćio je da je pobijedio na natječaju za koncesije za upravljanje zračnim lukama u Grčkoj, uključujući ključna turistička odredišta poput Soluna, Krfa, Rodosa, Kosa i Santorinija. U Fraportu nisu odmah bili dostupni za komentar današnje odluke.

Ciprasova vlada pristala je na program privatizacije u sklopu dogovora s međunarodnim kreditorima o novom financijskom paketu, vrijednom 86 milijardi eura. Kreditori su zahtijevali formiranje privatizacijskog fonda u vrijednosti 50 milijardi eura, u koji bi se ponajprije trebali slijevati prihodi od privatizacije usluga pomorskih i zračnih luka i željezničkog prijevoza. Grčka upravlja fondom, ali pod nadzorom međunarodnih institucija.

You may also like

0 comments