Njemačke tvrtke previše su ovisne o tržištu Unije

Poruka kancelarke
Njemačke tvrtke trebale bi se usmjeriti i na druga azijska tržišta, pored Kine, kako bi bile manje ovisne o pojedinim lancima opskrbe koji su se u pandemiji pokazali ranjivima na prekide, rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Trgovina između tih dviju izvoznih i industrijskih sila zadnjih je godina dovela do toga da je Kina postala Njemačkoj najvažniji neeuropski dobavljač i njezino drugo najvažnije izvozno tržište. Altmaier ističe da je epidemija koronavirusa pokazala kako su opskrbni lanci nerijetko jednostrani i izazivaju ovisnost o njima. Pritom je aludirao na uska grla u opskrbi njemačkog tržišta medicinskom opremom proljetos, kada je Kina bila na vrhuncu pandemije.

Singapur i Južna Koreja mogli bi ponuditi obećavajuće mogućnosti jer su se vrlo dobro nosili s krizom izazvanom koronavirusom i u ranoj fazi povratili gospodarsku snagu, rekao je.

Kancelarka Angela Merkel također je pozvala njemačke tvrtke na diverzifikaciju i osvajanje novih tržišta duž azijsko-pacifičke regije kako bi profitirale od njezine sve veće globalne gospodarske uloge. Vlada će nastaviti svoje napore na poboljšanju okvirnih uvjeta, rekla je kancelarka.

Trenutačno, približno tri četvrtine njemačkog izvoza u Aziju odlazi u istočnu Aziju, od čega polovina samo u Kinu, istaknula je Merkel.

Iako je rast kineskog gospodarstva ubrzao na 4,9 posto u trećem kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani, slabiji je nego što se očekivalo, što ukazuje na tvrdokorne rizike. Međunarodni monetarni fond (MMF), međutim, očekuje da će Kina biti jedino veliko gospodarstvo koje će ove godine ostvariti rast.

You may also like

0 comments