Njemačke kompanije očekuju veći izvoz u Rusiju

Njemačke kompanije očekuju da će se trgovinska razmjena s Rusijom dodatno smanjiti u idućoj godini zbog produženih sankcija i pogoršanja gospodarske krize u Rusiji, izjavio je u petak čelnik njemačko-ruske trgovinske komore. “Njemačko poslovanje u Rusiji poprilično trpi”, konstatirao je Rainer Seele na konferenciji za novinare u Berlinu, dodavši da kompanije očekuju zaokret tek 2017.

Europska unija uvela je Rusiji gospodarske sankcije zbog podrške separatistima u istočnoj Ukrajini i aneksije Krima. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu u Bundestagu da se sankcije mogu ublažiti tek kada mirovni sporazum iz veljače, koji su sklopile Njemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija, bude u potpunosti proveden u djelo. To se još nije dogodilo, dodala je Merkel.

U njemačkom udruženju trgovinske i industrijske komore DIHK procjenjuju da je njemački izvoz u Rusiju ove godine smanjen na 20 milijardi eura. “To znači je gotovo prepolovljen u usporedbi s razinama iz 2013.”, tumači Volker Treier, čelnik DIHK-ova odjela za vanjsku trgovinu. Pad izvoza znači da je Rusija u prvih 10 mjeseci ove godine kliznula na ljestvici vodećih njemačkih trgovinskih partnera na 15. mjesto,, s 13. mjesta u 2014.

U DIHK-u ukazuju na sve veću zabrinutost među kompanijama s poslovnim vezana u Rusiji. Tako je u istraživanju dvije trećine njemačkih tvrtki navelo da je njihovo poslovanje pogođeno sankcijama. U kolovozu takav je odgovor navelo tek nešto više od trećine kompanija. U prosinačkoj anketi pola tvrtki žalilo se na financijska ograničenja vezana uz sankcije, a četvrtina je navela da osjeća utjecaj sankcija u segmentu robe koja se može koristiti u civilne ili u vojne svrhe. Na summitu u Bruxellesu Europska unija sprema se danas produljiti za šest mjeseci ekonomske sankcije Rusiji.

You may also like

0 comments