Njemačka znatno povisila procjenu gospodarskog rasta

Njemačka vlada u srijedu je znatno povisila procjenu rasta domaćeg gospodarstva u ovoj godini, s 1,5 na 2,0 posto.
Poboljšana procjena za ovu godinu temelji se na “kontinuiranom oporavku koji je raspoređen na veliki broj sektora i počiva na solidnim temeljima domaćeg gospodarstva”, stoji u jesenjim prognozama ministarstva gospodarstva i energije.

Podignuta je i procjena gospodarskog rasta u 2018. godini, s 1,6 na 1,9 posto. Među faktorima podrške u ministarstvu uz solidne domaće temelje izdvajaju i snažniji rast svjetskog gospodarstva i međunarodne trgovine, koji bi trebali potaknuti i njemački izvoz.

Trenutno i dalje procjenjuju da će izvoz ove i iduće godine rasti slabije od uvoza. Tako bi izvoz ove godine trebao porasti 3,5 posto a iduće 4,0 posto. Uvoz bi pak trebao rasti 4,4 posto u ovoj godini, te 4,7 posto u 2018.

Vladini ekonomisti posebno ističu visoku razinu iskorištenosti kapaciteta u gospodarstvu, uz povijesno nisku razinu nezaposlenosti i stabilnu inflaciju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) također je u jesenjem izvješću procijenio da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti dva posto. Ujedno su pozvali kompanije u najvećem europskom gospodarstvu da više ulažu i troše u matičnoj zemlji kako bi potaknule i gospodarske aktivnosti u susjednim zemljama i u partnerima u eurozoni.

You may also like

0 comments