Njemačka želi ravnomjerniju raspodjelu prihvata izbjeglica

Njemačka i šačica ostalih zemalja Europske unije ne mogu nastaviti primati nesrazmjeran broj izbjeglica koji stižu u EU te ostale članice moraju više učiniti po tom pitanju, izjavio je u nedjelju glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Njemačka ove godine očekuje da će se broj tražitelja azila učetverostručiti i doseći 800.000, dok predsjednici dviju pokrajinskih vlada nagađaju da bi u Njemačku ove godine moglo ući i milijun migranata. “Njemačka i nekoliko ostalih zemalja primaju najveći broj izbjeglica. S 28 zemalja članica, to ne može biti tako stalno. Morat će se poštenije raspodijeliti broj izbjeglica, uz više solidarnosti”, kazao je Seibert. Njemačka se, javlja Reuters, muči s priljevom golemog broja izbjeglica.

Neke europske vlade, međutim, odbile su primiti izbjeglice i odolijevaju prijedlozima EU-a da se donose zajednički plan da se učini više u toj krizi koja je zbog ratova i siromaštva u Africi, Aziji i Bliskom istoku sve intenzivnija. Zamjenik njemačke kancelarke Sigmar Gabriel je u subotu postojeću europsku politiku za sučeljavanje s izbjegličkom krizom nazvao “sramotnom”.

You may also like