Njemačka želei povećati udio u željeznicama

Deutsche Bahn
Njemačka vlada planira Deutsche Bahnu dati do 8,4 milijarde eura i povećati udio u željezničkom poduzeću kako bi mu pomogla prebroditi koronavirusnu krizu, pokazuje dokument koji je agencija dpa dobila na uvid.

Dokument su sastavila ministarstva financija i prometa a uključuje bazni scenarij prema kojem će se likvidnost Deutsche Bahna zbog pandemije smanjiti za 11 milijardi eura.

Prema lošijem scenariju smanjila bi se za 13,5 milijardi eura. Njemačka vlada spremna je nadoknaditi 80 posto izgubljene likvidnosti povećanjem vlasničkog udjela u Deutsche Bahnu, što bi odgovaralo 6,9 odnosno 8,4 milijarde eura. Plan bi trebali odobriti regulatori Europske unije.

Vlada bi također podigla važeći limit zaduživanja Deutsche Bahna koji iznosi 25 milijardi eura. Prije krize kompanija je bila tik ispod tog plafona. Prema dokumentu u koji je dpa dobila uvid, Deutsche Bahn obećao je nadoknaditi polovinu izgubljene likvidnosti, do 5,1 milijarde eura kroz smanjene materijalne i troškove zaposlenih.

Ulaganja se ne bi smanjivala ali bi se izmijenio vremenski okvir za pojedine projekte. Deutsche Bahn je za vrijeme pandemije koronavirusa drastično smanjio usluge prijevoza, prilagođavajući se manjem broju putnika.

Europska središnja banka (ECB) nije se pokolebala i nastavit će kupovati obveznice, poručila je u ponedjeljak članica ECB-ova izvršnog odbora Isabel Schnabel u osvrtu na presudu njemačkog ustavnog suda da banka mora opravdati program kupnje.

Kao što je već rekla predsjednica ECB-a Christine Lagarde, “nismo se pokolebali i spremni smo i ovlašteni poduzimati mjere”, rekla je u razgovoru za talijanski list La Repubblica Schnabel, koju je na tu dužnost imenovala Njemačka.

You may also like

0 comments