Njemačka zakonski regulirala špijuniranje interneta

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo je u ponedjeljak, nakon višemjesečnog provjeravanja tehničke sposobnosti ali i pravne održivosti, upotrebu kompjuterskog programa tzv. saveznog trojanca koji bi trebao poslužiti pri pretraživanju na daljinu računala osumnjičenih osoba.

“Ovaj programa nam otvara mogućnost istrage tamo gdje dosada to nije bilo moguće”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. Jedan glasnogovornik ministarstva je objasnio kako su dugotrajni tehnička ispitivanja ovog programa obavljena te da je svoju suglasnost dala i savezna povjerenica za zaštitu podataka Andrea Vosshoff.

Pomoću programa, tzv. trojanskog konja ili trojanca, istražne službe će biti u stanju ulaziti putem interneta u računala osumnjičenih osoba te na tom računalu pretraživati podatke ali i pratiti “chatove” na internetu i to prije nego se oni šifriraju. Priprema ovog programa, kojeg je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) razvio u prvom redu za borbu protiv terorizma, je trajala dugo zbog toga jer je Njemački ustavni sud 2008. upotrebu “saveznog trojanca” ograničio brojnim uvjetima.

Program se, kako je odlučio ustavni sud, smije upotrijebiti samo u slučaju direktne opasnosti po “zdravlje, život ili slobodu” pojedinca. Oporbena stranka Zeleni, koja se najviše protivila puštanju “saveznog trojanca” u upotrebu je i dalje skeptična glede primjene ovog programa. “Dosadašnji programi nisu bili u stanju održati visoke kriterije koje je zadao ustavni sud”, komentirao je puštanje programa u upotrebu potpredsjednik zastupničkog kluba stranke Zeleni Konstantin von Notz.

You may also like

0 comments