Njemačka zadovoljna kako napreduju pregovori oko Ukrajine

Prekid vatre u istočnoj Ukrajini se od 1. rujna općenito poštuje, što daje nade za daljnji napredak u rješavanju tog sukoba, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova Ukrajine, Rusije i Francuske u Berlinu.

Tijekom sastanka u subotu navečer koji je trajao tri i pol sata ministri su, ocijenio je Steinmeier, “postigli napredak u nekim ključnim stvarima”. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je govorio da se uoči summita čelnika četiriju zemalja 2. listopada u Parizu na sastanku u Berlinu ušlo u “važnu fazu”, istaknuvši da je sada bitno da se održe postojeći dogovori. Prema Steinmeieru, postoje dobri izgledi da se potpiše konkretni sporazum o povlačenju oružja s linije razgraničenja, a postoji i dogovor o početku rada na uklanjanju mina.

Što se izbora tiče, i na tom je području vidljiv pomak, no još uvijek postoje “poteškoće i sporna pitanja”. Očekuje se da bi se sporazum iz Minska o prekidu vatre, potpisan 1. veljače u glavnom gradu Bjelorusije, mogao u potpunosti provesti do kraja godine. Na sastanku su sudjelovali i ukrajinski ministar Pavlo Klimkin i francuski ministar Laurent Fabius. Sporazumom se traži potpuni prekid neprijateljstava, povlačenje oružja velikog kalibra na 50 kilometara od linije razdvajanja ukrajinskih snaga i pobunjenika, kao i da se Ukrajini prepusti puni nadzora nad njezinom istočnom granicom s Rusijom.

Pozitivan razvoj događaja u Ukrajini može otvoriti vrata punoj provedbi mirovnog sporazuma, ocijenio je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier prije susreta s ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama o tom pitanju. “Informacije zadnjih dana o stanju na istoku Ukrajine daju povoda određenom optimizmu”, rekao je Steinmeier novinarima u Berlinu. “Primirje je na snazi od 1. rujna” i iako je krhko, daje pozitivan elan i dodatnu motivaciju za pokušaj napredovanja u primjeni sporazuma iz Minska”, dodao je.

Njemački ministar je izrazio nadu da će ministarski sastanak tijekom večeri omogućiti napredovanje u osjetljivom pitanju organiziranja lokalnih izbora u istočnom dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Prema mirovnim sporazumu Minsk 2, zaključenom u veljači, lokalni izbori bi se trebali održati u području sukoba krajem 2015. sukladno ukrajinskom zakonu i međunarodnim normama. Vlasti Kijeva predviđaju lokalne izbore 25. listopada, ali proruski pobunjenici žele održavanje izbora po njihovim pravilima, 18. listopada u Donecku i 1. studenoga u Luhansku. Steinmeier je također rekao da očekuje napredovanja u pitanjima povlačenja teškog naoružanja i kalibra manjeg od 100 mm s obje strane linije sukoba, kao i u pitanju razmjene zatvorenika.

Sastanak četvorice ministara vanjskih poslova bi trebao omogućiti pripremu summita šefova država i vlada tih zemalja početkom listopada u Parizu. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pozvao u subotu Zapad da samo u slučaju potpune primjene mirovnih sporazuma iz Minska ukine sankcije Rusiji uvedene zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini.

You may also like