Njemačka zabranila kinesku kupnju strateške tvrtke

Vojni sateliti
Njemačka vlada zabranila je kineskom proizvođaču vojne opreme kupnju tvrtke specijalizirane za mobilne mreže nove generacije 5G i satelitsku tehnologiju, pokazuje službeni dokument.

„Nakon prodaje Institut za mobilnu i satelitsku tehnologiju (IMST) više ne bi bio pouzdan partner jer bi bio pod nadzorom kineskog proizvođača vojne opreme“, stoji u dokumentu u koji je agencija dpa dobila uvid.

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je da je kabinet zabranio prodaju u srijedu na temelju propisa o vanjskoj trgovini kojima su vladi dodijeljene ovlasti da procijeni predstavljaju li akvizicije prijetnju za nacionalnu sigurnost. IMST se specijalizirao za satelitske i radarske komunikacije i za 5G tehnologiju, a ponudu za kupnju dostavio je Addsino, podružnica kineskog proizvođača vojne opreme Casic Addsina.

Vlada je prema dokumentu ocijenila da prodaja IMT-a Addsinu predstavlja „stvarnu i ozbiljnu opasnost“ za zaštićenu imovinu. IMST je razvio ključnu komponentu za satelit TerraSAR-X, čije je podatke kupilo njemačko ministarstvo obrane za potrebe razvoja 3D-modela koji se koriste u oružanim sustavima i simulacijama. „Da nismo zabranili akviziciju, to bi znanje otišlo u Kinu i pridonijelo bi razvoju kineskog naoružanja“, stoji u dokumentu.

Kupnja bi također mogla ugroziti njemačku tehnološku suverenost u segmentu mobilinih mreža jer je 5G ključna digitalna tehnologija, dodaje se. Institut još nije komentirao vladinu odluku.

You may also like

0 comments