Home Ekonomija Njemačka vlada nastavlja s razvojem TTIP-a

Njemačka vlada nastavlja s razvojem TTIP-a

by Agencije

Njemačka vlada i nakon objavljivanja tajnih detalja oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma (TTIP), koje je u ponedjeljak u Berlinu objavila organizacija Greenpeace, ostaje pri svom stajalištu o potrebi nastavka pregovora o slobodnoj trgovini između Europske unije i SAD-a, objavljeno je iz ureda njemačke vlade.

“Njemačka vlada i dalje ustraje na zaključku ugovora o TTIP-u u punom opsegu. Mi ovisimo o otvorenim tržištima”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert u ponedjeljak reagirajući na objavljivanje tajnih detalja iz pregovora o TTIP-u, koje je tijekom jutra u Berlinu objavila organizacija Greenpeace, iz kojih proizlazi da američka strana u pregovorima traži smanjenje socijalnih standarda na području zdravstva kao i standarda na polju zaštite potrošača.

Njemačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je kako se radi o pregovaračkim pozicijama tijekom pregovaračkog procesa, a ne o gotovom tekstu ugovora. “Zahtjevi i pregovaračke pozicije jedne strane ne znače i da će tim zahtjevima biti udovoljeno”, rekla je glasnogovornica ministarstva gospodarstva, koje upravlja pregovorima o TTIP-u.

Greenpeace je u ponedjeljak preko njemačke internetske platforme “Republica” objavio tajne dijelove sporazuma o TTIP-u, koje su prije toga u dijelovima objavili neki njemački mediji, a koji su dosad bili dostupni samo političarima. Iz ovih dokumenta je vidljivo kako američka strana u pregovorima zahtijeva promjene glede zaštite potrošača u Europskoj uniji koje bi, između ostalog, omogućile ulazak genetski modificiranih živežnih namirnica na tržište, kao i namirnica tretiranih hormonima.

Iz dokumenata je isto tako vidljivo kako američka strana ne želi popustiti Europskoj uniji ni glede spornih specijalnih arbitražnih sudova na kojima bi veliki koncerni mogli tužiti pojedine države u slučaju spora, a na čemu ustrajava Washington. Bavarski premijer i predsjednik vladajuće Kršćansko socijalne unije (CSU) Horst Seehofer zatražio je više transparentnosti glede pregovora o TTIP-u.

Related Posts