Njemačka vlada isplaćuje pomoć rudarskim područjima

Smanjenje C02
Njemačka vlada u srijedu je objavila da će rudarskim regijama, pogođenim postupnim odustajanjem od ugljena, u idućim godinama pomoći sa 40 milijardi eura radi poticanja rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Najveće gospodarstvo EU-a odlučilo je postupno ugasiti proizvodnju nuklearne energije do 2022., a do 2038. godine izbacit će iz energetske mješavine i ugljen kako bi ostvarili svoje klimatske cilljeve, podsjeća AFP. Njemačka već podmiruje trećinu potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora poput vjetra, Sunca i bioplina ali trećinu podmiruje iz ugljena, koji je vrlo štetan za klimu s obzirom na velike emisije CO2.

Vladina najava odustajanja od ugljena izazvala je ljutnju u rudarskim regijama gdje ta industrija zapošljava desetke tisuća radnika. Najveći prosvjedi bili su na bivšem komunističkom istoku, snažnom glasačkom uporištu krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD) koja se protivi imigraciji i niječe da je klimatske promjene izazvao čovjek.

Ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier u srijedu je izrazio zadovoljstvo planiranim povećanjem potrošnje na infrastrukturu i nastojanjima da se u pogođene regije privuku nove kompanije. “Prvi put u našoj poslijeratnoj povijesti reagiramo na strukturalnu promjenu prije no što se ona dogodila”, rekao je Altmaier na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

“Stvaramo nova radna mjesta prije nego što su stara nestala”, istaknuo je njemački ministar gospodarstva nekoliko dana uoči izbora za Europski parlament. Po njegovim riječima, početnih 240 milijuna eura treba uložiti odmah i “kampanje nekih populističkih stranaka na desnoj i lijevoj strani političkog spektra srušit će se poput kula od karata”.

Iznos od 40 milijardi eura, planiran za razdoblje do 2038. godine, bit će usmjeren prema zapadnim industrijskim regijama u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i prema saveznim zemljama Brandenburgu, Saskoj i Saskoj-Anhaltu na istoku. Većina novca bit će utrošena na ceste, željezničke linije i internetske kablove kako bi regiji bile privlačnije za ulaganja.

Cilj je privući suvremene kompanije u sektoru sofisticirane tehnologije, poput tvornica za proizvodnju baterija za električna vozila. Vlada također namjerava preseliti vladine urede i razvojne centre u pogođene regije. Povjerenstvo za ugljen koje je utemeljila vlada također je predložilo da se nekoliko milijardi eura uloži u ublažavanje socijalnih posljedica odustanja od ugljena. Stariji radnici u rudarskoj i industriji ugljena dobit će financijsku pomoć kako bi lakše premostili razdoblje između zaključenja radnog odnosa i odlaska u mirovinu.

You may also like

0 comments