[vc_row][vc_column width=”1/3″]Novac.hr[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Njemačka će donijeti novi zakonski okvir koji će bolje definirati prava i obveze zaposlenika koji rade od kuće.[/vc_column][/vc_row]

Reakcija je to njemačkih vlasti na krupne promjene u načinu rada tijekom pandemije. S obzirom na to kako se očekuje da će i nakon prestanka epidemije ostati veći broj ljudi koji će nastaviti s radom od kuće, reformom radnog prava želi se osigurati adekvatna regulacija kako samog prava na rad od kuće kad je to moguće, ali i limitiranja radnih sati.

Nijemci su prepoznali kako se kod rada u kući ponekad zamagljuje jasna razlika između osobnog života i rada od kuće. U raspravi otvorenoj kod mijenjanja radnog zakonodavstva sindikati su izrazili strah kako će zbog promjena možda doći do slabljenja snage kolektivnog pregovaranja radnika, dok će se poslodavcima pružiti prilika da lakše outsourcaju poslove u inozemstvu.

Njemačke vlasti odgovaraju kako ne mogu i ne žele spriječiti promjene te upozoravaju kako je zapravo pitanje kako potaći tehnološki progres, nove poslovne modele te višu produktivnost te, što je ključno, kako tehnološki pretvoriti u socijalni napredak.

U jednu ruku poslodavci su radnu na daljinu prepoznali mogućnost smanjenja troškova, a sada vlade pokušavaju osigurati dobrobit zaposlenika. U Francuskoj se oslanjaju na zakonsko rješenje iz 2017. koje je limitiralo obvezu odgovaranja na telefonske pozive i e-mailove izvan ureda. Grčka, Irska i Španjolska idu s novom regulacijom za rad od kuće. Španjolska je donijela odluke koje omogućavaju zaposlenicima priznavanje troška rada od kuće.

Njemačka je bila poznata kao zemlja koja je nije bila među naprednijima po pitanju fleksibilnosti rada, a sada će u samo nekoliko mjeseci napraviti veliki skok.

Dio rasprave u Njemačkoj fokusiran je na promjenu modela nagrađivanja radnika. Težište bi se trebalo pomaći s brojenja radnih sati prema nagrađivanju učinkovitosti, no, malo je vjerojatno kako će ići tako daleko da napuste klasični sustav nadnica već će ga kombinirati s bonusima.

Zasebno je pitanje i trening velikog broja radnika za rad od kuće. Njemačka će iskoristiti svoje predsjedanje EU da Bruxellesu nametne agendu bolje zaštite dobrobiti radnika u tzv. gig ekonomiji, piše Novac.hr.

Related Posts