Njemačka ubrzava postupak deportacije nakon napada u Koelnu

Njemački ministri u utorak su predstavili glavne smjernice plana o ubrzanju procesa deportacije stranaca koji počine kazneno djelo, što je odgovor na seksualne napade migranata na žene u Koelnu koji su produbili sumnje u ispravnost politike otvorenih vrata za izbjeglice.

Spomenuti napadi, koji su predmet policijske istrage, dali su vjetar u leđa desnim skupinama i unijeli nemir u redove konzervativne stranke Angele Merkel koja je pod pritiskom da što snažnije odgovori na zločine migranata. Prema planu kojeg su predstavili konzervativni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar pravosuđa Heiko Maas iz redova socijaldemokrata, stranci koji budu osuđeni za fizičke i seksualne napade, opiranje policiji i uništavanje imovine, mogli bi biti deportirani.

Prema važećem zakonu, za većina tih kaznenih djela predviđene su uvjetne kazne i ne povlače za sobom protjerivanje iz zemlje. Merkel je pozdravila dogovor dvojice ministara iz koalicijskih stranaka. “Moramo se pobrinuti da zakon što prije stupi na snagu. Sada moramo dokučiti kako ubrzati parlamentarni postupak”, izjavila je kancelarka. Više od 600 žena i djevojaka podnijelo je prijave policiji za seksualne nasrtaje na Silvestrovo u Koelnu i drugim njemačkim gradovima protiv počinitelja sjevernoafričkog podrijetla. Parlamentarni zastupnik Michael Grosse-Broemer pozvao je na ograničavanje useljevanja iz Maroka, Alžira i Tunisa jer su to, kako je istaknuo, “sigurne zemlje” te se ne radi o izbjeglicama. Njemačka je takvu odluku o imigrantima s Balkana donijela prošle godine.

Francuska je primila 79.130 zahtjeva za azilom prošle godine, potvrdila je u utorak glasnogovornica francuskog ureda za izbjeglice, što je 22 posto više u usporedbi s 2014. Unatoč velikom rastu broja zahtjeva, to je ipak daleko ispod količine zahtjeva za azilom s kojima je bila suočena Njemačka prošle godine – 476.649. Obje zemlje pokušavaju iznjedriti plan za nošenje s rastućim brojem migranata i tražitelja azila, od kojih su mnogi pobjegli pred ratom u Siriji.

U intervjuu za francusku agenciju AFP, direktor francuskog ureda za izbjeglice Pascal Brice iznio je brojke, koje je kasnije potvrdila glasnogovornica za dpa, i rekao je da najviše traže azil Sudanci i Sirijci. Brice je dodao da je 2015. azil odobren za 31,5 posto tražitelja, većinom iz Sirije, u usporedbi s 28 posto godinu dana ranije. Francuska je pristala primiti 19.713 izbjeglica iz skupine od 160.000 ljudi nakon što su se članice EU-a dogovorile da će podijeliti odgovornost za njihovo prihvaćanje u skladu s planom o relokaciji.

Više od 11.000 Roma evakuirano je silom iz svojih naselja u Francuskoj u 2015., po izvješću koje su u utorak objavile dvije udruge osuđujući “nedostojnu, nehumanu i ponižavajuću” politiku francuskih vlasti. “Tijekom 2015. godine vlasti su sa 111 lokacija silom evakuirale 11.128 osoba”, ističu Liga za ljudska prava i Europski centar za prava Roma u godišnjem izvješću.

Uz to, “410 osoba moralo je napustiti pet prebivališta nakon požara”, dodaje se u izvješću, sastavljenom na bazi podataka prikupljenih iz “najpouzdanijih izvora” (novinski članci, priopćenja, izravna svjedočanstva prikupljena od nevladinih organizacija). Ukupno je “60 posto osoba iz improviziranih naselja evakuirano silom tijekom 2015., od kojih polovica tijekom ljetnih mjeseci”, dodaju udruge. Iako je opća tendencija za 2015. u padu nakon 13.500 protjeranih 2014. te 19.000 u 2013. godini, udruge upozoravaju na gotovo potpun nedostatak prebivališnih rješenja.

You may also like

0 comments