Njemačka snizila prognozu rasta na 1.7 posto

Njemačka vlada u srijedu je blago smanjila projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini, ustrajući ipak u ocjeni da je najveće europsko gospodarstvo i dalje u dobrom stanju.

U godišnjem izvješću za gospodarstvo vlada u Berlinu sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2016. godini porasti za 1,7 posto. Dosada su prognozirali 1,8-postotni rast. “Njemačko gospodarstvo u dobrom je stanju”, konstatirala je ipak vlada u najnovijem izvješću.

Među aktualnim motorima rasta gospodarskih aktivnosti izdvajaju niske cijene nafte, slabi euro i kamatne stope blizu nule. Stručnjaci ipak napominju da i njemačko gospodarstvo počinje osjećati teškoće zbog usporavanja u gospodarstvima u razvoju poput Kine. Njemački je BDP u 2015. godini porastao za 1,7 posto, što je neznatno više u usporedbi s 1,6-postotnim rastom u 2014. godini, pokazala je početkom mjeseca preliminarna procjena tamošnjeg statističkog ureda Destatisa.

Lani je njemački proračun zabilježio višak od 16,4 milijarde eura, odnosno 0,5 posto BDP-a, što je druga godina zaredom da su njemačke državne financije čvrsto u plusu, objavio je statistički ured. U vladi se nadaju da će i ove godine državni proračun biti ponovno u plusu.

You may also like

0 comments