Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier je nenajavljeno posjetio Afganistan. Još jednom se založio za pomirenje sukobljenih strana, nazvavši to “jedinim ispravnim putem”.

Na početku svog posjeta Frank-Walter Steinmeier je naglasio kako u Afganistan stiže “u teškoj fazi za tu zemlju”. Tijekom proteklih tjedana je u brojnim napadima stradalo mnogo ljudi. Sredinom kolovoza u Kabulu je oteta jedna njemačka humanitarka. Zbog svega toga su uvedene stroge mjere sigurnosti.

Steinmeier se u Kabulu sastao s predsjednikom Ašrafom Ganijem te s drugim predstavnicima vlade. On se još jednom založio za ponovno pokretanje mirovnih pregovora između vlade i radikalno-islamističke milicije talibana. “Ne smije se propustiti jedinstvena šansa koja se ukazala pokretanjem tih pregovora”, napomenuo je njemački ministar vanjskih poslova. “Ključ za stabilnost i razvoj regije je u postizanju dogovora između Afganistana i Pakistana o zajedničkoj strategiji protiv terora i nasilja”, rekao je Steinmeier. Dodao je da bez procesa pomirenja unutar Afganistana i bez približavanja susjednom Pakistanu neće biti ni poboljšanja sigurnosne situacije niti obnove. I jedan i drugi proces se moraju nastaviti “kako bi ljudi u Afganistanu nakon godina patnji dobili perspektivu za bolji život”.

U srpnju je u pakistanskom gradu Murree održan prvi susret predstavnika vlade u Kabulu i talibana. Nakon što je u Afganistanu izvršeno nekoliko terorističkih napada, predsjednik Gani je prekinuo pregovore. Pretpostavlja se da su napadi plod borbe za prevlast u redovima samih talibana, do čega je došlo nakon smrti dugogodišnjeg vođe ove radikalne milicije Mula Omara. Novi šef talibana Akhar Mohamed Mansur nedavno je najavio nastavak “džihada”.

Steinmeier je obećao nastavak njemačke podrške Afganistanu, iako su se iz te zemlje postrojbe njemačkog Bundeswehra povukle prije devet mjeseci: “Stanovnici Afganistana mogu i dalje računati sa solidarnošću Njemačke.” Od pada režima talibana 2001. godine, vlada u Berlinu je toj zemlji pomogla s preko četiri milijarde eura. Njemačka vojska Bundeswehr još uvijek ima oko 800 vojnika u Afganistanu. Oni su uključeni u program obuke lokalnih snaga sigurnosti. Njemačka i Afganistan tijekom ove godine obilježavaju i 100. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. (DW.de)

Related Posts