Njemačka smanjuje zacrtane ciljeve o redukciji emisija ugljičnog dioksida

Njemačka vlada je podlegla pritiscima da u konačnoj verziji klimatskog plana smanji svoje ciljeve redukcije ugljičnog dioksida u industriji, pokazao je dokument u posjedu Reutersa. 

Vlada kancelarke Angele Merkel odlučna je u dovršavanju finalnih detalja klimatskog plana kako bi ga ministrica okoliša Barbara Hendricks mogla prezentirati na globalnim klimatskim razgovorima koji se idućeg tjedna održavaju u Maroku.

Vlada poziva njemačku industriju da do 2030. u odnosu na 2014. smanji svoje emisije ugljičnog dioksida za 20, umjesto za 30 posto, stoji u dokumentu.

Dokument sadrži plan o odmicanju najvećeg europskog gospodarstva od fosilnih goriva, te smanjenju emisija ugljičnog dioksida za 95 posto do 2050. Ti ciljevi su u skladu s obvezama dogovorenim klimatskim sporazumom u Parizu u rujnu 2015.

Vođa Zelene stranke Anton Hofreiter istaknuo je kako smanjivanje ciljeva pokazuje kako je Njemačka, koju se nekad smatralo vodećom u zaštiti klime, skrenula s puta.

“Od plana očuvanja klime ostao je samo kostur”, tvrdi Hofreiter.

“I dalje nema jasnih ciljeva i mjera. Ova se vlada boji nositi s izazovima poput zatvaranja termoelektrana na ugljen ili uvođenja automobila koji ne emitira ugljični dioksid”, dodao je čelnik zelenih.

Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel, predsjednik socijaldemokratskog SPD-a koji dijeli vlast s konzervativcima Angele Merkel, u utorak je blokirao inicijalni dogovor koji je ciljao na smanjenje emisija za 55 posto do 2030.

Njegov neočekivan veto stigao je nakon što je sindikat IG BCE uz podršku industrijskog konglomerata BDI izrazio zabrinutost zbog njemačkog plana da napusti proizvodu temeljenu na ugljenu.

Gabriel smatra kako je važno postići ambicioznu klimatsku i energetsku politiku koja u obzir uzima modernizaciju, ekonomski rast i sigurnost poslova.

(Hina)

You may also like

0 comments