Njemačka se ne želi distancirati od rezolucije o armenskom genocidu

Njemačka vlada opovrgla je napise medija po kojima je Angela Merkel izišla u susret turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i distancirala se od tzv. Armenske rezolucije Bundestaga u kojoj se pokolj nad armenskim narodom u Prvom svjetskom ratu definira kao genocid.

“Nema ni govora o tako nečemu”, komentirao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert pisanje portala Spiegel Online. Njemačka kancelarka Angela Merkel je, kako je naglasio, i u jednom telefonskom razgovoru s predsjednikom zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Volkerom Kauderom (Kršćansko-demokratska unija CDU) opovrgla ove navode ukazujući na to da je na jednoj sjednici demokršćanskog zastupničkog kluba i sama glasala za Armensku rezoluciju.

No na samom glasovanju u Bundestagu 2. lipnja, kada se odlučivalo o rezoluciji koja je dodatno pogoršala ionako loše njemačko-turske odnose, kancelarka Angela Merkel nije bila nazočna isto kao ni vodeći članovi njezinog kabineta poput ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera te vicekancelara Sigmara Gabriela (obojica Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). Steinemeier je u petak, reagirajući na napise Spiegela također odbacio vijest o distanciranju vlade od Armenske rezolucije ali je ukazao i na to da ova rezolucija nije zakonski obvezujuća. “Bundestag naravno ima pravo izjašnjavati se o političkim pitanjima ali isto tako i sam Bundestag ukazuje na to da nema svaka rezolucija zakonsku težinu”, rekao je Steinemeier koji je istodobno naglasio kako “on osobno” stoji iza odluke Bundestaga.

U pozadini je rasprave oko Armenske rezolucije, čije donošenje je izazvalo burne reakcije u Ankari, svađa oko prava na posjet zastupnika Bundestaga njemačkim vojnicima koji su u sklopu savezničke akcije u Siriji stacionirani u turskoj vojnoj bazi Incirlik. Ankara je u više navrata zastupnicima Bundestaga zabranila posjet Turskoj zbog izglasavanja sporne rezolucije. Pojedini zastupnici Bundestaga, prije svega iz redova socijaldemokrata, nakon toga su zatražili premještanje njemačkih postrojbi u baze na Cipar ili u Jordan.

You may also like