Njemačka: savjetnička tvrtka naplatila 20 milijuna eura na izbjegličkom pitanju

Globalna savjetnička tvrtka McKinsey dobila je od njemačke vlade preko 20 milijuna eura za savjetničke usluge u rješavanju izbjegličke krize, javlja Spiegel Online u subotu.

„Od samog početka izbjegličke krize McKinsey je vladine službenike savjetovao u rješavanju logističkih problema oko smještaja i registracije izbjeglica i za te usluge do danas primio više od 20 milijuna eura“, piše Spiegel Online pozivajući se na podatke Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf).

Isti izvor navodi kako državne službe i dalje koriste usluge McKinseya na savladavanju izbjegličke krize s time što se sad više ne radi o rješavanju problematike njihovog zbrinjavanja i registracije nego procesa protjerivanja onih izbjeglica koje nemaju pravo na ostanak u Njemačkoj.

Samo za savjete o tomu kako protjerati neželjene useljenike McKinsey je dosad od Bamfa primio 1,86 milijuna eura.

Spigel Online piše i o zanimljivom početku suradnje vlade i McKinseya u svezi s izbjegličkom krizom.

„Na početku krize McKinsey je Njemačkoj vladi poklonio savjetničke usluge u vrijednosti od milijun eura ali je u mjesecima nakon toga zaradio višestruko“, piše Spiegel Online.

Ova globalna savjetnička tvrtka, čije je njemačko sjedište u Duesseldorfu, tvrdi da nikada nije radila besplatno nego da je početni angažman „bio dio ukupnog dogovora“ i „neka vrsta popusta“.

Prosječno je jedan radni dan djelatnika McKinseya državu stajao 2.700 eura.

Prema statističkim podacima za tekuću godinu, izbjeglica mjesečno državu stoji oko 1.000 eura.

(Hina)

You may also like

0 comments