Njemačka sa Saudijom planita trampu?

Oružje za plin

Unatoč dugogodišnjem embargu na izvoz oružja u ovaj dio svijeta, njemačka vlada je odobrila izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju. To proizlazi iz pisma njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka Odboru za gospodarstvo Bundestaga, do kojeg su došli novinari nekoliko novinskih agencija.

Prema tom pismu, Njemačka želi isporučiti opremu i streljivo za borbene zrakoplove Eurofighter i Tornado u vrijednosti od 36 milijuna eura. Saudijska Arabija će u sklopu zajedničkog programa s Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom dobiti i rezervne dijelove za Airbus A330 MRTT vrijedne 2,8 milijuna eura.

Vlada socijaldemokrata, Zelenih i FDP-a prvi put od početka svog mandata koristi izuzeće od zabrane izvoza, koja je na snazi ​​od studenoga 2018., između ostalog i zbog angažmana Saudijske Arabije u ratnim događajima u Jemenu i zbog ubojstva novinara Džamala Kašogija prije četiri godine . Prema američkim obavještajnim službama, saudijsko vodstvo je odgovorno za zločin počinjen u saudijskom generalnom konzulatu u Istanbulu.

Prethodna vlada stranaka Unije i SPD-a koristila je planirane iznimke u okviru tzv. kolektivnih izvoznih dozvola. Nova koalicija sada slijedi taj kurs. Glasnogovornik saveznog ministarstva gospodarstva nedavno je izjavio za agenciju KNA: “Posebne obveze Njemačke prema NATO saveznicima se ispunjavaju. U tom kontekstu, izvozne dozvole su moguće kao iznimka.”

Prošle subote, kancelar Olaf Scholz razgovarao je u Saudijskoj Arabiji sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, koji je u međuvremenu imenovan i za šefa vlade. Bilo je riječi i o energetskom partnerstvu između Njemačke i najvećeg svjetskog izvoznika nafte, koji također uvelike ulaže u vodikovu tehnologiju i obnovljive izvore energije. Prema informacijama časopisa “Der Spiegel”, izvozne su dozvole izdane neposredno prije kancelarovog putovanja.

Zastupnica parlamentarne stranke Ljevica Sevim Dagdelen oštro je kritizirala odluku o izvozu vojne opreme. Dagdelen, koja predstavlja Ljevicu u Odboru za vanjske poslove Bundestaga, rekla je za “Spiegel” da najnoviji izvoz pokazuje “pravo lice vanjske politike koja se navodno oslanja na vrijednosti, a koja seistodobno dodvorava brutalnom prijestolonasljedniku i ubojici novinara Mohamedu bin Salmanu, koji vodi rat protiv civilnog stanovništva u Jemenu i svake oporbe koja se suzbija u vlastitoj zemlji”.

Jedan od glavnih ciljeva putovanja njemačkog kancelara u zemlje Perzijskog zaljeva bilo je i osiguravanje uvoza ukapljenog plina u zamjenu za izostanaka uvoza plina iz Rusije, piše DW.

You may also like