Njemačka protiv privatnih kriptovaluta

Regulacija
Njemačka vlada usvojila je strategiju za tehnologiju blockchaina koju namjerava upregnuti u digitalizaciju gospodarstva, ističući ujedno da se izričito protivi uvođenju privatnih paralelnih valuta.

Cilj je strategije iskoristiti tehnologiju blockchaina i njezine potencijale za digitalizaciju gospodarstva i društva u cjelini, poručju iz njemačke vlade. Blockchain je šifrirana baza podataka sažetih u blokove koji se pohranjuju na svim računalima u mreži blockchaina istodobno. Sadržaj baze dostupan je svima ali je njime jako teško manipulirati, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici njemačke vlade.

Među prioritetnim područjima primjene nove tehnologije izdvajaju financijski sektor, inovacije, investicije, usluge upravljanja i distribuciju informacija. Tehnologija blockchaina mogla bi pomoći u tome jer će biti osnovna gradivna jedinica Interneta u budućnosti, dodaje njemački ministar. U vladi vode računa i o mogućim rizicima koje nova tehnologija donosi.

Krajem prošlog tjedna Scholz i njegov francuski kolega Bruno Le Maire upozorili su da virtualne valute predstavljaju rizik za potrošače, financijsku stabilnost i monetarni suverenitet europskih država, osvrnuvši se na Facebookov projekt uvođenja digitalne valute libre.

Njemačka je vlada u danas usvojenoj strategiji najavila da namjerava blisko surađivati s europskim i međunarodnim saveznicima kako bi spriječili da kriptovalute ‘pokrivene’ tradicionalnim novčanim depozitima, kratkoročnim državnim dužničkim papirima odnosno zlatom postanu alternativne valute. Iz vlade poručuju i da će intenzivirati dijalog s domaćom središnjom bankom o uvođenju digitalnog novca kako bi se temeljito upoznali s aktualnim stanjem na tom području i otklonili moguće rizike.

Ujedno namjeravaju ove godine predložiti i zakone koji bi omogućili uvođenje elektroničkih obveznica utemeljenih na blockchainu, stoji u dokumentu.

You may also like