Njemačka pred usvajanjem klimatskog plana koji obuhvaća sva područja

Njemačka vlada postigla je dogovor o klimatskom akcijskom planu koji uključuje sve gospodarske sektore, a cilj mu je smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. godinu, rekao je visoki državni dužnosnik u ponedjeljak novinaru Reutersa.
Većina ministara je već glasovala u korist novog plana i od preostalih je malo vjerojatno očekivati da će uložiti veto, kazao je visoki dužnosnik i dodao ako se očekuje da će vlada odobriti plan u srijedu.

Plan određuje kako će se najveće europsko gospodarstvo odmaknuti od fosilnih goriva i postići cilj rezanja emisije ugljičnog dioksida za 95 posto do 2050. godine. Odluka počiva na obećanju koje je kao dio globalnog klimatskog sporazuma usvojeno u Parizu u prosincu prošle godine.

Ako kabinet odobri plan, ministrica okoliša Barbara Hendricks mogla bi predstaviti klimatski akcijski plan Njemačke sljedeći tjedan, tijekom globalnih klimatskih pregovora u Maroku.

Otpor iz nekih ministarstava, posebno iz prometa i poljoprivrede, koje vode konzervativci kancelarke Angele Merkel, doveli su do odgode plana, i povećali rizik da socijaldemokratkinja Hendricks ode u Maroko praznih ruku.

No, najnoviji nacrt ima odredbu koja obuhvaća ciljeve smanjenja emisije ugljičnog dioksida na svim područjima do 2030., koje nije bilo u prethodnim verzijama plana.

Prema najnovijem nacrtu, energetski sektor bi trebao smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 170-180 tona do 2030. godine, što će biti smanjenje od 61-64 posto u odnosu na 1990. godinu.

Graditeljstvo bi kroz pojačanu toplinsku izolaciju i druge mjere trebalo smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 70-80 tona odnosno 62-67 posto u odnosu na 1990. godinu.

Transport treba smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 95-98 tona, što je rez od 40-42 posto, industrija za 130-133 tona što je smanjenje od 53-54 posto, a poljoprivreda za 58-61 tona, što je rez od 31-34 posto.

(Agencije)

You may also like

0 comments