Home Ekonomija Njemačka prati strana ulaganja, ne žele izgubiti korak

Njemačka prati strana ulaganja, ne žele izgubiti korak

by Agencije

Njemačka pomno prati kineska ulaganja i temeljito će proučiti svaku ponudu za preuzimanje poduzeća kako bi bila sigurna da neće rezultirati gubitkom ključnih tehnologija, kazao je u petak za Reuters neimenovani izvor u vladi.

“Podupiremo ulaganja u Njemačku ali moramo paziti da se ne gubi tehnologija”, kazao je taj izvor za Reuters. “Aktivnosti kineskih ulagača intenzivirane su. Pomno pratimo taj trend”, dodao je. Sve više kineskih kompanija pokazuje interes za kupnju njemačke industrijske tehnologije.

Tako je prošlog tjedna kineski proizvođač kućanskih aparata Midea Group ponudio pet milijardi dolara za njemačkog proizvođača robota Kuku a u ponedjeljak je kineski Fudžian Grand Chip Investment Fund LP pristao kupiti Aixtron za 670 milijuna eura. ChemChina bacio je pak oko na SGL Carbon, izvijestio je poslovni list Manager Magazin.

Njemački radnici bi u mirovinu mogli sa 73 godine, predvidio je jedan od vodećih nacionalnih instituta za istraživanje. Po aktualnom zakonu Nijemce očekuje postupno povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu koje do 2029. iznosi 67 godina, a trenutačna dob u kojoj se radnici umirovljuju iznosi oko 65 godina. No po studiji koju je proveo koelnski Institut za ekonomska istraživanja (IW) životna dob Nijemaca za odlazak u mirovinu do 2041. mogla bi se produljiti na 73 godine života ukoliko doprinosi za mirovine ostanu na sadašnjoj razini.

U izvješću IW-a se pobijaju argumenti po kojima bi priljev izbjeglica u Njemačku trebao spriječiti povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu u toj najsnažnijoj europskoj ekonomiji. Trenutačno u Njemačkoj na jednog umirovljenika dolaze tri zaposlene osobe, no demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije u predstojećim godinama s obzirom na to da populacija stari.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble (73) već je pozvao da se životna dob za odlazak radnika u mirovinu u zemlji poveća na 70 godina, uz argument da bi se umirovljenje trebalo povezati s produljenjem životnog vijeka stanovnika Njemačke. Rezultati studije koju je proveo IW, a referiraju se na podatke povezane s njemačkom industrijom, objavljeni su u Die Weltu.

Related Posts