Njemačka povećala izvoz oružja

Ministarstvo
Njemačka je u 2019. godini značajno povećala izvoz oružja, na 1,1 milijardu eura, izvijestilo je u utorak ministarstvo gospodarstva.

Vrijednost izvoza poskočila je 43 posto u odnosu na 2018., ali je niža nego u 2017. i 2016. kada je izvezeno oružja ukupne vrijednosti 2,65 milijardi odnosno 2,5 milijardi eura.

Glavni kupac njemačkog oružja bila je prošle godine Turska, a slijede Kuvajt, Velika Britanija, Litva i Singapur. Ministarstvo je objavilo nove podatke na zahtjev parlamentarne zastupnice Ljevice (Die Linke) Sevim Dagdelen.

Podaci obuhvaćaju samo oružje i vojnu opremu, poput podmornica, tenkova i borbenih zrakoplova, ali ne i oklopna vozila hitne pomoći ni vojne kamione. Ukupno je vlada prošle godine odobrila izvoz vojne opreme vrijednosti veće od osam milijardi eura, najviše do sada.

Statistički podaci za oružje otkrivaju ‘rupe’, što znači da bi ukupna vrijednost prošlogodišnjeg izvoza mogla biti i mnogo veća od 1,1 milijarde eura. Tako je ministarstvo ‘povjerljivima’ označilo isporuke u zemlje koje svrstava u kategoriju ‘ekvivalenata’ NATO-u, poput Australije, Japana, Izraela i Švicarske, kako bi otklonilo mogućnost nagađanja o dobavljaču.

Zastupnica Ljevice optužila je vladu za netransparentnost u pitanju izvoza oružja. “Žalosno je da su kancelarka Merkel i njezina savezna vlada izvoznici ubojitog oružja svjetske klase i da istodobno taje tko su njegovi kupci”, naglasila je Dagdelen.

You may also like

0 comments