Njemačka ponovno ima najveći proračunski višak

Analiza IFO instituta
Njemačka je u 2019., četvrtu godinu zaredom, bilježila najveći višak tekućeg računa platne bilance u svijetu, unatoč trgovinskim tenzijama, pokazuju procjene njemačkog Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

U Ifo institutu procjenjuju da je njemački višak tekućeg računa platne bilance, kao pokazatelj tokova roba, usluga i ulaganja, u 2019. iznosio oko 293 milijarde dolara, objavio je Reuters na temelju uvida u izvješće prije njegove objave.

Na drugom je mjestu prema izračunima njemačkog ekonomskog instituta Japan sa suficitom od 194 milijarde dolara. Ekonomist Ifo instituta Christian Grimme rekao je da je njemački višak lani povećan za oko 16 milijardi eura, na približno 7,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog oštro povećanog izvoza u SAD, snažnije deprecijacije eura i povećanja izvoza u UK, dok je uvoz vrlo slabo rastao zbog recesije industrijskog sektora.

Institut kaže kako se ovaj suficit može zahvaliti činjenici da Njemačka daleko više izvozi robu i usluge no što ih uvozi, stoji u analizi bavarskog IFO instituta.

Procjene instituta vjerojatno će ponovo pokrenuti val kritika na račun fiskalne politike vlade kancelarke Merkel, nagađaju analitičari u reakcijama na analizu IFO instituta. Posebno to smeta Donaldu Trumpu koji smatra kako je, zbog tolikog njemačkog izvoza i slabe unutrašnje potražnje, ugrožena i američka ekonomija.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija (EK) godinama pozivaju Njemačku da uloži dodatne napore u poticanje domaće potražnje i uvoza kako bi se ublažile globalne gospodarske neravnoteže i podupro rast u drugim zemljama. U EK-u su mišljenja da je višak tekućeg računa od šest posto dugoročno održiv kada se uzme u obzir veličina gospodarstva.

You may also like