Njemačka poduzeća rado ulažu u Srbiju

Istraživanje nemačkih privrednika o stanju investicija je pozitivano jer se gotovo 90 odsto njih izjasnilo da bi ponovo investiralo u Srbiju, poručio je danas ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhem.

Vilhem je, povodom pisanja medija da je nemačkim firmama Makedonija postala atraktivnija za investiranje, istakao da je reč samo o tri preduzeća koja su se odlučila da ne ulažu u Srbiju. Zasigurno je da Makedonija nije atraktivnija od Srbije, kazao je Vilhem na panel diskusiji o 15 godina nemačko-srpske saradnje.

Nemački diplomata je podsetio da u Srbiji trenutno radi 400 nemačkih preduzeća, a da su mediji poslednjih dana plasirali izjavu jednog od učesnika nedavne konferencije za štampu Nemackco-srpske privredne komore povodom predstavljanja istraživanja o zainteresovanosti nemačkih privrednika za investiranje. “Ta organizacija svake godine pravi istraživanje o oceni stanja nemačkih inesticija u Srbiji. I ove godine izveštaj je bio pozitivan, jer je 88 odsto preduzeća reklo da bi ponovo ovde investiralo”, naveo je Vilhem.

Dodao je, doduše, da je prošle godine taj procenat zadovoljnih bio veći, ali i da je bilateralna trgovina porasla za šest odsto. Prema njegovim rečima, nemački privrednici cene sve što je vlada Srbije učinila, odnosno što je usvojila reformske zakone, posebno Zakon o radu i građevinskim dozvolama. Međutim, dodao je, utisak je da te mere ne deluju, ali je i primetio da reforme ne mogu da deluju od danas do sutra.

Zato je i jedan od delegata na pomenutom skupu, objasnio je Vilhem, naveo da slabe tačke postoje, a jedna od njih je nedostatak pravne sigurnosti. Tada su, kazao je, pomenuta tri nemačka preduzeća koja su se interesovala za Srbiju prošle godine, ali su ipak odlučila da investiraju u Makedoniju.Puno je, podvukao je, nemačkih privrednika koji su se odlučili za Srbiju. “Više nemackcih privrednika se interesuje za Srbiju. To su bila tri slučaja koja su navedena, a od kojih su mediji naprvaili priču da preovlađuje interesovanje za Makedoniju, što sigurno nije tako”, ukazao je Vilhelm. (Tanjug)