Njemačka podiže minimalac

Njemačka vlada donijela je u srijedu odluku o podizanju minimalne satnice od početka sljedeće godine na 9,19 eura a ministar financija Olaf Scholz istodobno traži povećanje minimalca na 12 eura.
“Mislim da je minimalna satnica od 12 eura u potpunosti primjerena”, napisao je Olaf Scholz iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u članku za dnevnik Bild.

On je njemačkim poslodavcima savjetovao da “ne štede na plaćama”. SPD, koji zajedno s Unijom CDU/CSU tvori saveznu vladu, se već neko vrijeme zalaže za povećanje minimalca na 12 eura.

Osim SPD-a, za povišenje minimalca na 12 eura se zalaže i oporbena stranka Ljevica. Njemačka vlada automatski podiže minimalac shodno preporukama Povjerenstva za minimalac koje sačinjavaju predstavnici poslodavaca i sindikata. Od 1. siječnje 2020. minimalac bi trebao ponovno porasti na 9,35 eura. Minimalac vrijedi za sve zaposlene starije od 18 godina a ne primjenjuje se kod naučnika i kod osoba koje su nakon dugog razdoblja nezaposlenosti ponovno stupile u radni odnos.

You may also like

0 comments