Njemačka planira suradnju s Magrebom oko povrata migranata

Njemačka vlada planira sklopiti ugovor s Marokom, Alžirom i Tunisom o povratu tisuća odbijenih podnositelja zahtjeva za azilom iz ovih zemalja, koji trenutno borave u Njemačkoj, a zauzvrat bi Berlin povećao sredstva pomoći ovim zemljama, piše dnevnik Bild u četvrtak pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

“Još uvijek je puno jeftinije pomagati ovim zemljama projektima na licu mjesta, nego imati odbijene podnositelje zahtjeva za azilom ovdje na državnim jaslama”, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Stephan Mayer. Trenutno ministar za razvojnu pomoć Gerd Mueller s Marokom, Alžirom i Tunisom pregovara o financijskim projektima na tržištu rada i u obrazovnom sustavu, koji bi bili financirani njemačkim novcem i to mimo uobičajenih sredstava za pomoć u razvoju koje ove zemlje primaju iz njemačkih i EU fondova.

Ukupno je, kako prenosi Bild, za financiranje dodatne pomoći predviđeno 486 milijuna eura, od čega najveći dio otpada na dugoročne kredite. Trenutno u zemljama Magreba borave stručnjaci njemačke vlade koji pripremaju odgovarajuće ugovore. Krajem veljače njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere bi trebao otputovati u Maroko, Alžir i Tunis na potpisivanje sporazuma.

Njemačka vlada je nedavno odlučila ove zemlje proglasiti zemljama sigurnog porijekla, što omogućava brže rješavanje zahtjeva za političkim azilom te donošenje odluke o protjerivanju. Broj podnositelja zahtjeva za azilom iz ove tri zemlje se u posljednjih godinu dana udeseterostručio. Trenutno u Njemačkoj boravi oko 26.000 podnositelja zahtjeva za azilom iz ovih zemalja, koji gotovo i nemaju izgleda za stjecanjem zaštitnog statusa.

Protjerivanje građana Alžira, Tunisa i Maroka je otežano, jer su ove zemlje u pravilu dosad odbijale primiti natrag svoje državljane. Useljenici porijeklom iz sjeverne Afrike su posebno u negativnom svjetlu dospjeli pod lupu javnosti u novogodišnjoj noći kada je u Koelnu došlo do masovnog seksualnog zlostavljanja i pljački žena. I inače stanovnici ovih zemalja, za razliku od Sirijaca, pojavljuju se učestalo u kriminalnim statistikama.

You may also like

0 comments