Njemačka ovako dubok pad nije imala od 70-ih godina prošlog stoljeća

Indikator.ba
Njemačka će ove godine biti u recesiji od 4,2 posto, a ekonomija će najlošije proći u drugom tromjesečju, kada se predviđa da će bruto domaći proizvod pasti za čak 9,8 posto.

Očekuje se da će najjača europka ekonomija sljedeće godine rasti za 5,8 posto, ali s niske baze. Tako u proljetnoj prognozi predviđa pet ekonomskih instituta koji su već uzeli u obzir ekonomske mjere zemlje.

Njemačka nikad nije doživjela tako dubok pad BDP-a, kakav predviđaju ekonomisti za drugi kvartal, od prikupljanja tromjesečnih podataka, to jest od 1970. godine.

Pad je čak dvostruko dublji od najdubljeg tromjesečnog pada BDP-a u posljednjoj finansijskoj krizi 2008. godine. Ekonomisti procjenjuju da je zemlja u prvom tromjesečju ove godine zabilježila pad od 1,9%.

Makroekonomski brojevi također su niski u ostalim zemljama zbog korona krize. Primjerice, Francuska je zabilježila pad BDP-a od šest posto u prvom kvartalu ove godine, nakon što je u posljednjem kvartalu prošle godine imala pad od 0,1 posto. Francuska je već pala u tehničku recesiju. Posljednji put francuski BDP pao je slično duboko u drugom tromjesečju 1968.godine, 5,8%.

E institut Ifo iz Munchena u saradnji sa švicarskim institutom KOF prognozira da će eurozona biti u prilično dubokoj recesiji u prvoj polovici godine, a vratit će se rastu u trećem tromjesečju, piše Indikator.baEner.

You may also like