Njemačka osvaja svemir, domaćim proizvodima

Analiza DW-a
Njemačko Ministarstvo gospodarstva razmatra mogućnost gradnje svemirskog centra na Sjevernom moru. I letjelica koja bi išla u svemir bila bi domaće, bavarske proizvodnje.

Svemirski planovi Savezne udruge njemačke industrije (BDI) polako dobivaju konkretne obrise. BDI je u jednom konceptu predvidio gradnju svemirskog poletnog centra za manje rakete na Sjevernom moru. Platforma bi plutala i bila mobilna, gradile bi je privatne kompanije uz podršku države.

Njemački ministar privrede Peter Altmaier se još prošle godine pokazao otvorenim za suradnju, a sada njegovo ministarstvo analizira je li ovaj koncept moguć. BDI se nada da se stvar može provesti kroz dvije godine i tvrdi: tehnički je izgradnja platforme sigurno moguća, ali ostaje pitanje političke podrške. Država naime treba osigurati sredstva za početnu fazu gradnje.

Prema ideji BDI-a, njemačka svemirska stanica bi bila otvorena i za europske i druge partnere. U ovoj udruzi kažu da bi stanica imala „ključni značaj” za industriju s obzirom na to da živimo u digitalnom dobu koje donosi autonomnu vožnju i takozvanu industriju 4.0.

Napretkom tehnologije su sateliti koji se odašilju u orbitu postajali sve kompaktniji i manji, pa će za njih biti potrebne sve manje rakete-nosači i, shodno tomu, manji svemirski centri. BDI navodi da već tri privatne njemačke tvrtke rade na tim malim raketama koje bi trebale na tržište stići 2021. ili 2022. godine. No niti jedna od firmi još nema ugovor s nekim europskim svemirskim centrom.

Jedna od tih tvrtki je Isar Aerospace iz Ottobrunna nadomak Münchena. Ova start-up firma već je počela proizvoditi rakete. Bavarski premijer Markus Söder, koji bi lako mogao postati i idući njemački kancelar, poznat je kao fan svemirskih avantura. Zato je i osobno otvorio pogon u Ottobrunnu, naravno pred kamerama.

Isar Aerospace namjerava izgraditi nosač dug 27 metara pod imenom Spektrum. Raketa bi već iduće godine trebala da odletjeti u svemir, na relativno malu razdaljinu od Zemlje. Osnivač i šef tvrtke Daniel Metzler potvrdio je te planove, navodeći da će Spektrum moći ponijeti do 1.200 kilograma tereta u niže Zemljine orbite – to je dovoljno za manje satelite. Time, hvali se Metzler, njegova tvrtka gradi najjaču privatno financiranu raketu Europe.

Prednost svoje tvrtke u usporedbi s velikim svemirskim agencijama vidi u fleksibilnosti i nižim troškovima. Start neke rakete se može, kaže Metzler, pripremiti za svega nekoliko mjeseci ili čak tjedana. Pomaže i to što se male rakete mogu kamionima relativno lako prebaciti do uzletne rampe. Start-up iz Bavarske ima stotinjak zaposlenih i isključivo je privatno financiran. U prošlom krugu su u decembru skupili još 15 milijuna eura od investitora, a ove godine slijedi još jedna runda privlačenja financija. Među ulagačima je i Bulent Atan, nekada potpredsjednik američke svemirske kompanije SpaceX koju je osnovao Elon Musk.

Izvjesno je da se bavarska tvrtka treba dogovoriti s nekim europskim kozmodromom. Pregovori traju, ali ništa još nije potpisano. I tu na scenu stupa koncept BDI-ja i ideja da to bude plutajući kozmodrom u Sjevernom moru. Ekonomski list Handelsblat prenosi da bi projekt takve platforma trebalo pomoći s 30 milijuna eura iz njemačkog proračuna. Pitanje će biti i političko, jer navodno slične platforme planiraju i Europska unija, kao i Švedska i Norveška.

BDI ponavlja da platforma ima smisla i da će na kraju biti isplativa. Država, kažu, samo treba pokrenuti projekt, kasnije će se funkcioniranje kozmodroma financirati kroz polijetanja raketa, piše DW.

You may also like

0 comments