Njemačka odobrila osobne iskaznice za migrante

Njemačka vlada odobrila je u srijedu uvođenje osobnih iskaznica za izbjeglice u pokušaju da bolje kontrolira val imigranata iz Sirije, Afganistana i ostalih nemirnih država. Oko milijun izbjeglica očekuje se u Njemačkoj ove godine, a lokalne vlasti teško se nose i tim priljevom.

Kancelarka Angela Merkel pod snažnim je udarom oporbe i konzervativnih saveznika jer je otvorila granice zemlje izbjeglicama iz Sirije. Kritike su se pojačale nakon terorističkih napada na Pariz 13. studenog. Osobne iskaznice sadržavat će informacije o datumu i mjestu rođenja, nacionalnosti i spolu, kao i fotografiju te pojedinosti o visini i boji očiju. U registracijskim centrima izbjeglicama će uzimati i otisci prstiju. “Na ovaj način možemo bolje otkrivati osobe koje pokušavaju skriti svoj identitet”, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas De Maiziere. Vlada očekuje da će s obradom iskaznica početi do sredine veljače, nakon što ih odobri parlament, a da će izdavanje početi kasnije iduće godine.

U Sloveniju su tijekom jutra u Sloveniju preko željezničkog prijelaza Dobova ušla dva vlaka sa skoro 2200 izbjeglica i migranata, a od početka izbjegličkog vala sredinom listopada do danas više od 307.000, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upozorio je u međuvremenu da Slovenija zbog migracija i terorističkih prijetnji u Europi i svijetu mora jačati svoje sigurnosne službe. Nakon znatnog smanjivanja priljeva prošlog tjedna dnevni je priljev izbjeglica u Sloveniju početkom ovog tjedna nešto veći pa ih je u utorak ušlo više od 5300, što je bio najveći dnevni priljev u ovom mjesecu. Nešto povećan priljev slovenske vlasti očekuju i sljedećih dana, a Austrija i dalje prima migrante koji se izbjegličkom rutom kreću preko Slovenije prema sjeveru. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u srijedu je članove parlamentarnog odbora za vanjsku politiku upozorio da Slovenija za kontrolu migracijskog vala ubuduće mora donijeti trajnije mjere za jačanje sigurnosti.
Migracijski val po Erjavčevoj ocjeni neće prestati idućih mjeseci, a na proljeće bi se mogao i pojačati zbog neoptimističkih prognoza oko smirivanja stanja u Siriji, Iraku i Afganistanu, iz kojih dolazi većina izbjeglica, ali i stanja u drugim kriznim regijama. Vlada će, po njegovim riječima, u četvrtak raspravljati o promjeni sigurnosnih prilika zbog migracijske krize i terorističkih napada, a Slovenija mora u tom smislu davati veći naglasak na sigurnost i djelatnost sigurnosnih i obavještajnih službi, u što se zadnjih godina zbog financijske krize premalo ulagalo.

You may also like