Njemačka očekuje rekordan pad BDP-a

Telegram
Njemački BDP zabilježio je u drugom kvartalu ove godine dvoznamenkasti pad, objavio je jutros tamošnji statistički ured Destatis. U odnosu na prethodno tromjesečje, BDP je od travnja do lipnja pao za 10,1 posto, dok je u usporedbi s drugim kvartalom 2019. godine – pad 11,7 posto.

Prema priopćenju njemačkog statističkog ureda, radi se o rekordnim brojkama. Takvi podaci nisu zabilježeni niti za vrijeme globalne financijske i ekonomske krize 2008./2009. godine. Ipak, današnje vijesti nisu iznenađenje – ugledni ekonomisti i institucije predviđali su ovakve podatke. Njemačka centralna banka početkom tjedna prognozirala je da će najjače gospodarstvo Europe u drugom tromjesečju 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa, zabilježiti značajno oštriji pad nego u prvom kvartalu. U prvom kvartalu je, podsjetimo, pad bio 2,2 posto.

U mjesečnom izvješću, ekonomisti Bundesbanka predvidjeli su “najveći pad realno bruto domaćeg proizvoda (BDP)” od 1970. godine, kada je njemački statistički ured počeo objavljivati tromjesečne serije BDP-a. Ipak, središnja banka bila je oprezno optimistična: smatraju da je gospodarska aktivnost vjeojatno dotaknula najnižu točku u travnju. U drugom dijelu godine očekuju nastavak oporavka.

Njemačko gospodarstvo je u prvom tromjesečju ove godine zabilježilo pad od 2,2 posto. Sredinom svibnja revidirani su i podaci za zadnji kvartal 2019. godine, kada je njemački BDP također pao. Mada je taj pad bio svega 0,1 posto, Njemačka je tada tehnički ušla u recesiju. I tada se najavljivalo da će u razdoblju između travnja i lipnja gospodarstvo zabilježiti još lošije rezultate. To je period u kojem su, kao i drugdje u Europi, uvedena brojna ograničenja kako bi se suzbilo širenje zaraze koronavirusom što je dovelo do gotovo potpunog zastoja svih gospodarskih aktivnosti.

Krajem travnja, njemačka vlada prognozirala je da će zemlja ove godine iskusiti jednu od najgorih recesija, s godišnjim padom BDP-a od 6,3 posto. Sljedeće godine BDP bi trebao rasti 5,2 posto. Potpuni oporavak u Berlinu očekuju 2022. godine, donosi Telegram.

You may also like

0 comments