Njemačka neće donijeti sankcije protiv svog bivšeg kancelara

 Njemačka vlada odbacila je zahtjeve Ukrajine za sankcioniranje bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera zbog njegovog zalaganja za Vladimira Putina, objavila je njemačka vlada u ponedjeljak.
„Savezna vlada i kancelarka ne vide nikakvog povoda za razmišljanjem u ovom smjeru“, poručio je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Od ovog stava donekle odstupa ministrica obrane Ursula von der Leyen koja je u razgovoru za dnevnik Bild rekla kako bi se trebale „ozbiljno razmotriti“ opcije mjera protiv Schroedera.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin je u razgovoru za dnevnik Bild od ponedjeljka zatražio da se Gerhard Schroeder, kojeg je Klimkin nazvao „najvažnijim Putinovim lobistom na Zapadu“, stavi na listu osoba pod sankcijama. “Važno je da sankcije nisu uvedene samo protiv članova ruske vlade i ruskih poduzeća nego i protiv onih koji potiču Putinove projekte u inozemstvu“, rekao je Klimkin i dodao da bi Europska unija morala razmisliti što bi trebalo poduzeti protiv Schroedera.

Bivši socijaldemokratski kancelar Njemačke je nakon gubitka izbora 2005. prešao u upravu plinovoda Sjeverni tok koji se nalazi u većinskom vlasništvu ruske energetske kompanije Gazprom. Prošle godine Schroeder je došao na čelo nadzornog odbora ruskog energetskog koncerna Rosneft koji se nalazi na listi kompanija protiv kojih su podignute sankcije zbog ruske okupacije Krima.

Schroeder je i tijekom obnašanja kancelarske funkcije gajio prisne odnose s ruskim predsjednikom Putinom. Schroeder je ostao upamćen i po tomu što je Putina okarakterizirao kao „besprijekornog demokrata“.

Njemački političari u više su navrata kritizirali Schroederovu bliskost s Putinom. EU političar Kršćansko-demokratske unije Elmar Brook izjavio je u ponedjeljak kako je činjenica da jedan bivši kancelar sada zastupa Putinove interese, „čisti skandal“. Pripadnici stranke Zeleni zatražili su od novog ministra vanjskih poslova Heika Maasa da zauzme „jasne pozicije“ glede angažmana svog „stranačkog kolege“.