Njemačka nastavlja tretirati Sjeverni tok kao gospodarski projekt

Energy Market Prices
Njemačka nastavlja tretirati Sjeverni tok 2 kao gospodarski projekt te ne podržava jednostrane ekonomske sankcije Sjedinjenih Država protiv njega, izjavila je glasnogovornica njemačke vlade Ulrike Demmer na novinskom brifingu, a prenosi portal Energy Market Prices.

“Stav njemačke vlade u vezi sa Sjevernim tokom 2 nije se promijenio”, rekla je Demmer. “To je ekonomski projekt koji ima politički aspekt”, primijetila je i dodala da je za Berlin važno što će Ukrajina zadržati funkciju tranzitne zemlje za plin i nakon završetka projekta Sjeverni tok 2.

Njemačka je “uvijek jasno stavljala do znanja da se ne slaže s jednostranim eksteritorijalnim sankcijama “, istaknula je Demmer.

Vlasti SAD-a već su obavile razgovore s njemačkim i europskim tvrtkama koje su uključene u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, napisao je u subotu njemački časopis Die Welt pozivajući se na izvore. Berlin je “svjestan takvih kontakata”, rekla je Demmer i dodala da i “savezna vlada također održava kontakte na tu temu”.

Projekt Sjeverni tok 2 predviđa izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora. Do danas je završeno 93 posto trase. Izgradnja je obustavljena krajem 2019. kada je ključna švicarska tvrtka za polaganje cijevi Allseas prestala s radom zbog američkih sankcija.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto dao je zanimljiv intervju za portugalski medij Diário de Notícias, iz kojega izdvajamo najinteresantnije dijelove.

Na pitanje, kako Budimpešta levitira između SAD-a, s kojim podupire dodatna ulaganja u NATO savez, i krtika zbog svog zbližavanja s Rusijom, mađarski šef diplomacije izjavio je slijedeće: „Mi u Srednjoj Europi imamo određeno povijesno iskustvo. I to nam iskustvo ukazuje kako između Zapada i Istoka uvijek postoji nekakav konflikt, i bez obzira na njegove razloge ili sudionike u sukobu europljani iz Srednje Europe uvijek gube. Srednja Europa gubi u sukobima Zapada i Istoka. Zato je u interesu naše nacionalne sigurnosti imati racionalne, pragmatične odnose i sa Zapadom i s Istokom. Nas često optužuju da smo mi Putinovi špijuni, proruski agenti i td. Ali to je neistina. Mi smo živjeli pod vlašću komunističke diktature“. Szijjarto je naglasio kako je Mađarska „dio najuspješnijeg vojnog saveza od svih koji postoje u svijetu na današnji dan“ i članica Europske unije, ali i dodao slijedeće:

„Moram kazati kako mi nismo licemjeri, ali, na žalost, veliki dio europskih država – je. Ako pogledamo na trgovinu između Njemačke i Rusije, Francuske i Rusije, Italije i Rusije, shvatit ćemo kako se te tendencije strelovito razvijaju. Dovoljno je jednostavno pogledati na energetsku suradnju Nijemaca i Rusa. Ja nemam ništa protiv te suradnje, ali mi se ne sviđa činjenica da Njemačka najprije trguje s Rusijom, a nakon toga nas optužuje za nešto drugo. Snažne europske države tajno vode poslove s Rusijom.“

Također je izjavio kako „mađarski narod shvaća da Rusija dostavlja 100% plina za zemlju“ i dodao slijedeće: „Postoji samo jedan plinovod u Mađarskoj, i kroz njega prolazi ruski plin. Točka. Zato, dok se ne pojavi druga mogućnost, mađarski narod shvaća nužnost suradnje s Rusijom. Ako mi s njima nećemo surađivati, u našim domovima neće biti grijanja, a gospodarstvo neće funkcionirati. Pragmatični su odnosi nužni, kada imaš takvog divovskog susjeda.“„Naš sadašnji premijer Viktor Orban je vođa protukomunističkih snaga. On je bio prvi čovjek u Mađarskoj, koji je krajem 80.-ih otvoreno zatražio povlačenje sovjetske vojske s teritorija naše zemlje. Protukomunističke ideje ugrađene su u naše temelje, u naš DNK“, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za portugalski medij.

You may also like

0 comments