Njemačka nacionalni interes pretpostavlja europskom?

WSJ
Njemačka je sudjelovanjem u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2 svoje gospodarske interese postavila iznad kolektivnih europskih interesa sigurnosti, kaže se u uvodniku The Wall Street Journala (WSJ).

Sjedinjene Države i većina Europe su protiv Sjevernog toka 2, ali Berlin je svoje gospodarske interese stavio iznad kolektivne sigurnosti, piše WSJ.

U članku se ocjenjuje da je njemački stav o Sjevernom toku 2 koristan Rusiji te da joj pomaže tijekom teškog razdoblja pandemije koronavirusa i nižih cijena energije. Navode se podaci prema kojima je prirodni plin iz Ruske Federacije prošle godine činilo oko 38 posto isporuka u Europu, te da će novi plinovod tome dodati 55 milijuna kubičnih metara godišnje.

List navodi Poljsku među zemljama čiji se stav o Sjevernom toku 2 ne poklapa s njemačkim. Udio ruskog plina u poljskom uvozu smanjen je s 89 posto 2016. na 60 posto 2019. godine. Njemačka je, kako se navodi, meta učestalih američkih kritika, a razlike između Berlina i Washingtona vidljive su u energetici, obrani i trgovini.

You may also like

0 comments