Njemačka krenula s izravnim uplatama malim tvrtkama

Vlast
Njemačke savezne zemlje počet će u ponedjeljak izravno uplaćivati novac na račune malih poduzeća, samozaposlenih, freelancera i poljoprivrednika teško pogođenih koronakrizom.

Vlada u Berlinu i savezne zemlje postigle su u nedjelju sporazum kojim se omogućuje isplata potpora za prekarno zaposlene i mala poduzeća. Sporazum su potvrdili ministarstvo gospodarstva i financija a omogućit će saveznim zemljama pristup fondu ukupne vrijednosti 50 milijardi eura.

Kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa pokazala se katastrofalnom za mnoge male tvrtke, samozaposlene i freelancere poput glazbenika, fotografa, umjetnika, prevoditelja i njegovatelja. Javna su događanja otkazana i gospodarske su aktivnosti dobrim dijelom zamrle, pa je potražnja za njihovim uslugama gotovo preko noći presušila. Malo njih ima pravo na naknadu za bolovanje odnosno na naknadu za otkazane ugovore.

Program državnih potpora cilja pomoći skupinama kojima će biti teško posuditi novac i nisu pokrivene mjerama za financijsku sigurnost. Poduzeća koja zapošljavaju do pet radnika dobit će 9.000 eura kako bi zadržala glavu nad vodom u sljedeća tri mjeseca, a ona s najviše deset radnika 15 tisuća eura.

Da bi stekla pravo na pomoć, morat će dokazati da su prije krize bile financijski solidna. Ministar ekonomije Peter Altmaier potvrdio je u nedjelju da će novac iz fonda biti dostupan i poljoprivrednicima.

You may also like

0 comments